PS Antonie: „Dumnezeu ascultă rugăciunile drepţilor şi-i apără de rău”

Luni, 2 august 2021, în ziua în care creştinii care ţin sărbătorile pe stilul vechi l-au prăznuit pe Sfântul Proroc Ilie Tezviteanul, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Înălţarea Domnului” din oraşul Floreşti (preot paroh protoiereu mitrofor Ilie Munteanu).

După Sfânta Slujbă a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate asupra preotului paroh, a familiei sale şi asupra comunităţii „Înălţarea Domnului” din oraşul Floreşti.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la viaţa Sfântul Proroc Ilie Tezviteanul, evidenţiind credinţa puternică în adevăratul Dumnezeu, hotărârea sfântului de a propovădui acest adevăr şi curajul de a-l înfrunta pe regele închinător la idoli. Între altele, PS Antonie a spus: „Ceea ce este caracteristic pentru Sfântul Ilie este credinţa puternică în Dumnezeu şi curajul de a vorbi adevărul, curajul de a-l înfrunta pe regele Ahab, rege care s-a lepădat de credinţa în adevăratul Dumnezeu şi s-a transformat în închinător la idoli. Pentru curajul său Ilie a fost persecutat şi ameninţat cu moartea, în mai multe rânduri, fiind nevoit să stea, mai mult timp, ascuns prin locuri retrase. Dumnezeu l-a apărat de cel care vroia să-l omoare şi l-a salvat şi de la foame, trimiţându-i hrană în chip minunat. Din viaţa Sfântului Ilie vedem cum Dumnezeu ascultă rugăciunile drepţilor şi-i apără de rău. Dumnezeu iubeşte pe cei care slujesc adevărul, îi apără şi-i ajută”. „Să-l avem ca şi model de credinţă pe Sfântul Ilie şi să învăţăm de la el cum să propovăduim credinţa aducătoare de fericire veşnică”, a menţionat PS Antonie.

Preasfinţitul Antonie a apreciat activitatea părintelui Ilie şi i-a mulţumit pentru implicarea sfinţiei sale în activitatea pastoral-misionară a Episcopiei de Bălţi, felicitându-l pe părintele Ilie cu ocazia sărbătoririi zilei onomastice și dăruindu-i două cărţi duhovniceşti.

Părintele Ilie i-a mulţumit PS Antonie pentru vizită şi binecuvântare, invitându-l pe ierarhul Episcopiei de Bălţi să mai vină la Floreşti şi cu alte ocazii, iar fiilor duhovniceşti le-a mulţumit pentru înţelegere şi susţinere.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Antonie a înălţat rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru încetarea noii boli molipsitoare i-a îndemnat pe cei prezenţi să fie atenţi cu sănătatea lor şi a celor din jur în contextul noului val al molimei de Covid-19.

Parohia „Înălţarea Domnului” din oraşul Floreşti (preot paroh - protoiereu mitrofor Ilie Munteanu) a trecut, în toamna anului 2019, de la Mitropolia Moldovei (Patriarhia Moscovei) la Biserica canonică din acest spaţiu – Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română). Prima slujbă oficiată PS Antonie, Episcop de Bălţi, în mijlocul comunităţi „Înălţarea Domnului”, după intrare acesteia în canonicitate, a fost ziua de duminică, 9 februarie 2020.

Sursa: Facebook / Episcopia de Bălți

Ultimele din categorie