PS Antonie şi-a serbat ocrotitorul spiritual prin rugăciune

În Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” – Corlăteni-Râşcani, a fost oficiată luni, 30 ianuarie 2023, Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălţi, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

În această zi a fost prăznuit Sfântul Antonie cel Mare pe stil vechi, ocrotitorul spiritual al Preasfinţiei Sale. În cuvântul adresat, Ierarhul s-a referit la viaţa Sfântului Antonie cel Mare și la starea de rugăciune și de smerenie a creștinului, care aduce prezența Duhului Sfânt. PS Antonie a mulţumit preoţilor din cadrul Episcopiei de Bălţi pentru activitatea bogată desfăşurată pe plan misionar, pastoral, cultural şi social-filantropic. Potrivit Biroului de presă al Episcopiei de Bălţi, cu ocazia serbării ocrotitorului spiritual, Preasfinţia Sa a fost felicitat de către ierarhii şi clericii de pe cuprinsul Patriarhiei Române.

Date biografice

Preasfinţitul Părinte Antonie s-a născut în 29 mai 1963, la Hârbovăţ, raionul Anenii Noi. A absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie din Chişinău, precum şi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi. Din anul 1995, a îndeplinit responsabilităţi administrative, misionare, culturale şi mediatice în Mitropolia Basarabiei. În ședința din 22 mai 2014, la propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Antonie Telembici în postul vacant de episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului cu titulatura „Antonie de Orhei”. Hirotonia a avut loc pe 24 mai 2014, în cadrul Sfintei Liturghii oficiată în Catedrala Patriarhală din București. Sfânta Liturghie și hirotonia au fost oficiate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu mai mulţi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Pe 24 mai 2018 a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în demnitatea de Episcop de Bălți.

Scurt istoric al Episcopiei de Bălţi

Episcopia de Bălţi este fosta Eparhie a Hotinului, înfiinţată la 8 martie 1923 în cadrul României Mari. Aceasta a fost reactivată în 14 septembrie 1992. A fost recunoscută de autoritățile Republicii Moldova ca persoană juridică și parte componentă din cadrul Mitropoliei Basarabiei în data de 17 decembrie 2004. Cel mai important proiect pe care îl are în perspectivă este construirea unei catedrale și a unui centru cultural românesc în municipiul Bălți. După venirea Preasfinţiei Sale în Episcopia de Bălţi preocuparea pentru conservarea, păstrarea și transmiterea valorilor spirituale în cultura și identitatea poporului român a fost una continuă și prioritară.

 

De la același autor

Ultimele din categorie