PS Episcop Macarie „Să lucrăm la dragostea dintre noi, fiindcă este singura cale prin care Dumnezeu ne vorbește și ne răspunde”

În această primă săptămână a Postului Mare, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord a revenit din vizita sa pastorală din Insulele Feroe și a săvârșit slujbele specifice primei săptămâni a Postului Mare în Paraclisul Centrului Episcopal din Stockholm.

Astfel, miercuri, 13 martie 2019 Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a săvârșit Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite, la care s-au spovedit și s-au împărtășit mulți dintre credincioșii prezenți la slujbă, ajunând până la orele târzii ale serii. În celelalte zile, Părinte Episcop Macarie a săvârșit Pavecernița Mare cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul, povățuindu-i pe credincioși pentru această perioadă de nevointa duhovnicească. Ieri seară, la slujba Canonului Mare, Preasfințitul Macarie i-a indemnat pe credincioși să cultive iubirea și iertarea:

„Am intrat în Postul Mare, însă să intrăm cu toții și în iubirea creștină gustând din bucuria iertării, deoarece, așa cum am auzit în perioada pregătitoare pentru Postul Mare, iubirea aproapelui este criteriul judecății. La judecată vom fi întrebați și vom da răspuns totodată pentru faptele milei creștine, dacă am hrănit pe cel flămând, dacă am adăpat pe cel însetat, dacă am cercetat pe cel bolnav și pe cel aflat în temniță și dacă am primit pe cel străin. Suntem deseori ispitiți să ne  substituim Dreptului Judecător și să-i împărțim pe oameni în buni și răi, în drepți și păcătoși, însă aceasta este o mare înșelare de a încerca de a lua locul Dreptului Judecător. Desigur, vedem în jurul nostru atâtea silnicii, nedreptăți, vieți inocente distruse, viclenii și impietăți, și toate acestea nu doar că își vor avea un sfârșit, dar vor avea și o dreaptă judecată și o iubitoare răscumpărare, însă nu putem să judecăm noi, fiindcă zice Domnul : „A Mea este răzbunarea, Eu voi răsplăti” (Romani 12, 19). Așadar, să lucrăm la dragostea dintre noi, fiindcă este singura cale  prin care putem să Îl ascultăm pe Dumnezeu, Care ne vorbește și ne răspunde, pentru că Dumnezeu dragoste este”.

Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a făcut și un apel la rugăciune pentru o tânără româncă ortodoxă din Insulele Feroe care suferă de cancer:

Am revenit cu pace și bucurie din Insulele Feroe, întărindu-ne acum duhovnicește în aceste zile de nevoință ale Postului Mare. Să ne rugăm pentru tânăra Ioana-Victoria din Insulele Feroe, care se luptă cu un nemilos cancer, ajuns în stadiul patru. Să ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor să îi aline suferința sufletească și trupească și să nu o lase pradă descurajării, aprinzându-i în suflet dorința arzătoare a mântuirii și să-i întărească pe părinții ei, Eugen și Adriana, care sunt acum alături de singura lor copilă în aceste cumplite clipe de încercare”.

Ultimele din categorie