PS Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a slujit la Mănăstirea Mirăuți de ziua Sfântului Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolitul Moldovei

Episcopia Dacia Felix (Serbia)

PS Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a slujit la Mănăstirea Mirăuți de ziua Sfântului Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolitul Moldovei

Duminică, 22 septembrie 2024, Biserica Mănăstirii Mirăuți, ctitorie voievodală din secolul al XIV-lea, prima catedrală a Mitropoliei Moldovei, s-a bucurat de binecuvântarea arhierească. Cu ocazia prăznuirii Sfântului Teodosie de la Brazi, mitropolitul Moldovei, în mijlocul obștii îndrumate duhovnicește de arhim. Haralambie Țanef s-a aflat Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix.

Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur pe un podium special amenajat în incinta așezământului monahal, sub streașina celei dintâi reședințe mitropolitane a Moldovei. Răspunsurile liturgice care au împodobit slujba au fost oferite de Grupul Psaltic al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, dirijat de arhid. Paul Iușcă.

La finalul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, Preasfințitul Părinte Ieronim a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a adus în atenție două aspecte deosebite care reies din textul Sfintei Evanghelii rânduit pentru această zi: primul lucru este deslușirea tainei Bisericii și a mântuirii; al doilea lucru este deslușirea tainei salvării noastre, a fiecăruia. Părintele Episcop a subliniat rolul extraordinar pe care Biserica îl are în viața creștinului, atât în cea de pe pământ, cât mai ales în viața de apoi, în veșnicie:

Este foarte importantă biserica, această corabie a mântuirii, și aici știm că venim ori de câte ori suntem împovărați. Dacă am ajuns la finalul puterilor noastre și simțim că suntem copleșiți de supărări, de necazuri, de boală, de neînțelegeri de tot felul care se întâmplă în viața oamenilor și parcă simțim că nu mai avem putere, atunci venim la Domnul Hristos, la biserica Lui, pentru că aici El ne dăruiește ceea ce le-a dat și acestor smeriți pescari. Le-a dat puterea, le-a dat binecuvântarea, prin care o nereușită, o suferință care se arătase, iată, s-a transformat într-o mare bucurie atunci când, după propovăduirea Domnului, fiind ascultători de Dumnezeu, au aruncat mrejele așa cum le-a spus Domnul Hristos, deși nu era timpul aruncării lor. Deci în biserică ne așteaptă Domnul ca să ne ajute, să ne dea putere, să ne binecuvânteze, ca să putem trece peste diferite greutăți ale noastre, să ne curățăm păcatele.

După săvârșirea slujbei de Parastas pentru ctitori și binefăcători trecuți la Domnul, arhim. Haralambie Țanef a evocat file importante din istoria Mănăstirii Mirăuți și și-a exprimat dorința ca pomenirea ctitorilor acestui sfânt locaș să devină o tradiție pentru obștea pe care o păstorește. Părintele stareț a mulțumit ierarhului pentru cuvântul de folos și binecuvântare, precum și tuturor celor care s-au alăturat în rugăciune în această zi deosebită. În semn de recunoștință pentru vizita arhierească, Episcopul Daciei Felix a primit în dar o icoană pictată pe lemn cu Praznicul Înălțării Sfintei Cruci.

Preasfințitul Părinte Ieronim a mulțumit tuturor celor prezenți, obștii pentru invitație, Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru binecuvântarea de a sluji în eparhia Sucevei și Rădăuților și a prezentat cele mai importante momente din viața Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolitul Moldovei.

Credincioșii prezenți au avut ocazia să se închine și la un odor de mare preț care a îmbogățit recent tezaurul Mănăstirii Mirăuți, un epitrahil care vreme de trei ani, din 2007 și până în 2010, a fost așezat pe cinstitele moaște ale Sfântului Teodosie de la Mănăstirea Brazi.

Citește despre: