PS Varlaam: „După ora 22.00, să rezervăm măcar câteva minute lecturii din Evanghelie”

Arhiepiscopia Bucureştilor

PS Varlaam: „După ora 22.00, să rezervăm măcar câteva minute lecturii din Evanghelie”

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a oficiat miercuri seară a treia parte a slujbei Canonului Mare în Catedrala Patriarhală.

La predică, ierarhul a subliniat că frumusețea Canonului Mare se bazează foarte mult pe texte din Biblie. În acest context, a îndemnat la citirea Sfintelor Evanghelii, mai ales în perioada postului și în contextul restricțiilor de circulație pe timp de noapte.

„Perioada aceasta a Postului, post de rugăciune, de abținere de la orice fel de abuz, perioadă de meditație, de osteneli, de înmulțire a faptelor bune este un bun prilej ca noi să rezervăm în fiecare zi sau în fiecare seară un timp pentru a citi din Sfânta Evanghelie”

„Acum, mai ales, după ora 22:00 trebuie să rămânem în casă. Și dacă avem puterea de a renunța la a privi la televizor tot ceea ce se întâmplă în societatea de astăzi și care aduce multă tulburare sufletului și inimii, am putea găsi timpul necesar lecturării, măcar pentru câteva minute sau zeci de minute, cuvântului dătător de viață veșnică al Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.

Cititul nu este suficient!

„Însă cititul sau ascultatul în biserică sau la radio nu este suficient”, a continuat PS Varlaam. „Acest cuvânt al Domnului ascultat sau citit trebuie să devină legea fundamentală a viețuirii noastre ca și creștini în lumea în care trăim”.

Preasfinția Sa a amintit în acest sens episodul evanghelic cu Marta și Maria, surorile lui Lazăr, când Mântuitorul a răspuns la afirmația „Fericit este pântecele care Te-a purtat şi fericiţi sunt sânii la care ai supt!” cu cuvintele „Aşa este, dar fericiţi sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l împlinesc pe el”.

PS Varlaam Ploieșteanul a subliniat că citirea Sfintelor Scripturi, rugăciunea, împlinirea poruncilor dumnezeiești și faptele de milostenie sunt forme de împărtășire cu Hristos. Pentru a ilustra acest lucru, el a citat un fragment din Canonul Mare:

„Să-mi fie mie colimvitră (cristelniță) Sângele cel din Coasta Ta, totodată și băutură și apa iertării ce a izvorât ca să mă curățesc cu amândouă ungându-mă și bând ca o ungere și băutură, Cuvinte, cuvintele Tale cele de viață”.

Ierarhul a apreciat acest „frumos joc de cuvinte” – numirea lui Hristos „Cuvinte” pentru că El este Cuvântul lui Dumnezeu care S-a făcut Trup și S-a sălășluit printre noi. Apoi a explicat:

„Când citim cuvintele Scripturii, noi ne întâlnim în ele cu Hristos Cuvântul care a inspirat Scriptura scrisă de proroci, de evangheliști sau de apostoli”.

Limbajul Evangheliei devine limbajul nostru

„Postul este perioada cea mai favorabilă să ne umplem timpul cu lecturarea sau ascultarea Sfintelor Evanghelii”, a insistat Episcopul vicar patriarhal.

Ierarhul a recomandat să folosim înregistrările disponibile cu Sfintele Evanghelii mai ales atunci când lucrăm sau călătorim cu mașina.

„În felul acesta, limbajul Evangheliei devine propriul nostru limbaj, ferindu-ne de tot ceea ce se întâmplă astăzi cu limba noastră, ‹limba vechilor Cazanii›. De asemenea, ceea ce se transmite în cuvintele acestea prin urechi ne intră în inimă și devine modul nostru de a trăi”, a spus PS Varlaam.

Canonul Mare se oficiază în cadrul Pavecerniței Mari, împărțit în patru părți – în primele patru zile din Postul Paștilor și integral în miercurea săptămânii a cincea din Post.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: