PS Varlaam Ploieşteanul îşi serbează ziua onomastică

Arhiepiscopia Bucureştilor

PS Varlaam Ploieşteanul îşi serbează ziua onomastică

În ziua sărbătoririi Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal şi coordonatorul Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române, îşi serbează ziua onomastică. Cu ocazia acestei zile, Patriarhul Daniel i-a transmis Preasfinţiei Sale un mesaj de felicitare.

PS Varlaam Ploieșteanul (botezat la naștere Vasile) este originar din satul Ştiubieni, județul Botoşani.

Ierarhul a studiat la Liceul de cultură generală din Săveni, la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ, apoi la Institu­tul Teologic de Grad Universitar din Bucu­reşti – licență și doctorat.

A intrat în monahism la Mănăstirea Neamţ în anul 1998, iar în cursul anului 2001 a fost hirotesit arhimandrit.

Preasfinția Sa este specialist în istorie bisericească și bizantinologie. A susținut teza de doctorat „Spiritualitate şi istorie pe teritoriul Româ­niei în epoca bizantină şi postbizantină”, sub îndrumarea Acad. Emilian Popescu, în 2003, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi.

De asemenea, a urmat cursuri de specializare la Institutul Ecumenic de la Bossey și un stagiu la „St. Stephen’s College Oxford, Anglia.

PS Varlaam a fost asistent universitar, apoi lector la Facultatea de Teo­logie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi (1990-2009).

Pe plan administrativ, a deținut funcțiile de vicar administrativ şi preşedinte al Comisiei Liturgice a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (1998-2009). Din 2009, a devenit Episcop vicar patriarhal.

În calitate de cadru didactic, a beneficiat de bursa de mobilităţi Erasmus la Universitatea Cato­lică din Louvain (2008-2009), unde a susţinut câteva conferinţe, pre­cum: Le christianisme sur le territoire de la Roumanie jusqu’au V-e siècle, Saint Jean Cassien, fils de l’Elise Orthodoxe Roumaine et Père de l’Elise Universelle şi Écrivains théologiens dans la Scythie Mineure (toate în perioada 26 aprilie- 8 mai 2009).

A susţinut și cursuri în străinătate, la: Byzantine Spirituality in Asia Minor and the Balkans, organizate de Bakke Graduate University (BGU), Seattle, USA, în Turcia, Bulgaria şi România (21-30 octombrie 2008).

A participat la simpozioane naţionale şi internaţionale pe dife­rite teme de spiritualitate răsăriteană, a publicat studii, articole şi recenzii în volume colective, ori în reviste de specialitate, a coordonat volume apă­rute în Editurile Patriarhiei Române ş.a.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: