„Puţine lecţii pe care le puteţi da copiilor voştri se compară cu participarea la o Priveghere”

Arhiepiscopia Iaşilor

„Puţine lecţii pe care le puteţi da copiilor voştri se compară cu participarea la o Priveghere”

Duminică seara au început la Mănăstirea Sihla sărbătorile prilejuite de praznicul Schimbării la Faţă (6 august) şi de pomenirea Sfintei Cuvioase Teodora, hramuri ale acestui aşezământ.

Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului a debutat duminică seara, în paraclisul de vară al mănăstirii, cu slujba Privegherii, la care au participat arhimandritul Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi şi exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, alţi stareţi ai mănăstirilor nemţene, părinţii şi fraţii Sihlei, dar şi un număr foarte mare de pelerini, veniţi din toată ţara.

Bucuria împreună-rugăciunii a fost întregită de prezenţa Înalt Preasfinţitului Serafim, Mitropolitul Germaniei şi al Europei Centrale şi de Nord.

Privegherea a început la ora 19:00 şi a durat până la ora 23:00, aceasta reunind, cum se obişnuieşte la mănăstire în preajma marilor sărbători, slujba Vecerniei, a Litiei şi a Utreniei.

La finalul celor patru ore de rugăciune, la care au participat cu râvnă câteva sute de persoane, copii, tineri şi vârstnici, IPS Serafim a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat folosul slujbelor ortodoxe, în pofida lungimii acestora: „Slujbele noastre sunt lungi, dar acestea ne învaţă cum se dobândeşte rugăciunea. Simpla participare la sfintele noastre slujbe ne învaţă pocăinţa, smerenia, ne învaţă să fim mai sensibili, mai blânzi, mai curaţi cu inima. Văzându-vă cum fiecare v-aţi găsit locul în jurul acestui altar de vară, cum oameni de toate felurile şi de toate vârstele, cu prunci în braţe, v-aţi ostenit patru ceasuri de rugăciune, mă gândeam cum slujbele noastre ne învaţă să fim naturali şi nepretenţioşi, astăzi, când peste tot ni se vorbeşte că avem drepturi, că merităm tot felul de lucruri, dar pe care nimeni nu ni le dă pe degeaba. Înţelegem, aşadar, că slujbele noastre ne educă şi pentru viaţa veşnică, dar şi pentru viaţa socială. Părinţilor, să ştiţi că puţine lecţii pe care le puteţi da copiilor voştri se compară cu pelerinajul la o mănăstire şi rugăciunea împreună la o Priveghere!“, a mai spus IPS Serafim.

După încheierea slujbei, toţi pelerinii au luat masa împreună.

„Şi noi simţim că este bine lângă Mântuitorul“

A doua zi dimineaţă, pe 6 august, când Biserica noastră pomeneşte Schimbarea la Faţă a Mântuitorului în Muntele Tabor, Sfânta Liturghie a început la Mănăstirea Sihla la ora 9:00, fiind săvârşită de IPS Serafim, alături de părinţii care au participat seara la Priveghere şi în prezenţa a aproximativ 1.000 de pelerini, răspândiţi în întreaga curte a mănăstirii. Pe lângă obişnuita rânduială a Sfintei Liturghii, Mitropolitul Serafim, îngenunchind în mijlocul poporului, a înălţat rugăciuni pentru ploaie, cerând milostivirea Domnului.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Serafim i-a împărtăşit pe cei aproape 100 de credincioşi care s-au pregătit pentru primirea Sfintei Împărtăşanii, după care, în continuarea cuvântului de învăţătură rostit seara la Priveghere, a explicat celor prezenţi câteva semnificaţii ale Schimbării la Faţă: „Aseară vă vorbeam despre lungimea şi folosul slujbelor noastre ortodoxe. Astăzi, aflăm de unde vine puterea de a participa la slujbe care durează ore în şir. «Doamne, cât este de bine să fim noi aici!», spune Sfântul Apostol Pavel, când a văzut chipul înconjurat de lumină nepământească al  Mântuitorului. Şi noi simţim, fraţi creştini, că este bine lângă Mântuitorul, care vine în mijlocul nostru când participăm la sfintele slujbe şi cu care ne unim atunci când primim Sfânta Împărtăşanie“.

Atmosfera de sărbătoare continuă la Mănăstirea Sihla cu slujbele dedicate Sfintei Cuvioase Teodora, adică Privegherea de ieri-seară şi Sfânta Liturghie săvârşită astăzi, 7 august, în ziua pomenirii Sfintei Cuvioase. Ieri-seară, după slujba de Priveghere, clericii şi credincioşii au participat la o procesiune până la peştera unde a trăit Sfânta Cuvioasă Teodora, aflată în imediata vecinătate a mănăstirii.

Răspunsurile la strană, la slujbele de la Mănăstirea Sihla, prilejuite de sărbătorile Schimbarea la Faţă şi Sfânta Cuvioasă Teodora, sunt date de Corul „Nectarie Protopsaltul“ din Bucureşti.

Peste 1.000 de pelerini la hramul Sfintei Cuvioase Teodora

Părintele Pahomie Catană ne-a vorbit despre efortul pe care îl face mănăstirea, pentru a oferi cazare şi masă tuturor pelerinilor ce vin la Sihla să o cinstească pe Sfânta Cuvioasă Teodora în ziua ei de prăznuire: „În fiecare an, vin în aceste zile în jur de 1.000 de credincioşi, iar dacă sărbătoarea cade într-o zi de la sfârşitul săptămânii, chiar şi mai mulţi. Locurile de cazare sunt puţine, însă dată fiind perioada de vară, mulţi pelerini dorm pe prispe ori chiar în corturi pe care le aduc ei înşişi. Văzând noi o asemenea dragoste pentru Sfânta Cuvioasă Teodora, în decursul anilor ne-am organizat tot mai bine, astfel încât să asigurăm masa tuturor celor care vin până aici. E foarte multă muncă, dar pentru noi, monahii, bucuria de a ne ruga împreună şi de a sta apoi la masă cu cei care arată atâta evlavie faţă de Sfânta Teodora depăşeşte cu mult oboseala pregătirilor“. (N.P.)

Citește despre: