Război în Libia

Social

Război în Libia

    • Război în Libia
      Război în Libia

      Război în Libia

Comitetul Uniunii Africane a invitat comunitatea internaţională la "reţinere, pentru a evita grave consecinţe umanitare". Începând de sâmbătă, coaliţia internaţională a desfăşurat bombardamente intense din aer şi de pe apă împotriva unor obiective militare ale forţelor colonelului Muammar Gaddafi.

Comitetul Uniunii Africane (UA), reunit la Nouakchott, capitala Mauritaniei, pentru a discuta situaţia creată în Libia, a cerut, ieri, "încetarea imediată a tuturor ostilităţilor" în această ţară, informează AFP. După convorbiri de peste patru ore, membrii comitetului - compus din şefi de stat africani - au publicat un comunicat în care cer "cooperarea autorităţilor libiene, pentru a facilita livrarea asistenţei umanitare populaţiei nevoiaşe". Comitetul mai solicită să se asigure "protecţie cetăţenilor străini, inclusiv muncitorilor migranţi africani care trăiesc în Libia", precum şi "adoptarea şi demararea reformelor politice necesare, cu scopul de a elimina cauzele crizei actuale". Invitând comunitatea internaţională la "reţinere, pentru a evita grave consecinţe umanitare", comitetul UA a cerut "sprijin fără rezerve" eforturilor sale şi a subliniat "necesitatea unei acţiuni africane urgente pentru rezolvarea crizei".

Bombardamente intense din aer şi de pe apă

După săptămâni de ezitări, primirea unui mandat ONU şi a sprijinului unor state arabe, o coaliţie internaţională iniţiată de SUA, Franţa şi Marea Britanie au trecut la ofensivă, pentru a încerca să stopeze represiunea regimului lui Muammar Gaddafi împotriva mişcării populare care îl contestă, lansată în urmă cu o lună în Libia. Începând de sâmbătă, coaliţia internaţională a desfăşurat bombardamente intense din aer şi de pe apă, împotriva unor obiective militare ale forţelor lui Gaddafi, relatează agenţiile de ştiri. Preşedintele american Barack Obama preconizează că "partea SUA din ofensivă va dura doar câteva zile". "După aceea, vom avea un rol de susţinere", a declarat liderul de la Casa Albă, care a subliniat că războiul n-a fost prima opţiune a Washington-ului. "Sunt conştient de riscurile oricărei acţiuni militare, deşi sunt limitate. Vreau ca poporul american să ştie că utilizarea forţei nu este prima noastră alegere. Nu a fost o decizie pe care să o iau cu uşurinţă. Dar nu putem să stăm cu mâinile în sân atunci când un tiran spune că nu va avea milă faţă de poporul său", a fost mesajul preşedintelui Obama.

Gaddafi: "Va fi un război lung"

Într-o intervenţie audio difuzată, ieri, de televiziunea publică, liderul libian Muammar Gaddafi a avertizat Occidentul că nu îl va lăsa să exploateze petrolul libian. Gaddafi a mai declarat că "tot poporul libian are arme" şi că "victoria îi va aparţine", anticipând însă "un război lung". "Vom termina orice trădător sau colaborator al coaliţiei cruciaţilor", a subliniat liderul libian. Gaddafi a mai declarat că, "potrivit Cartei ONU, Libia are dreptul de a se apăra într-o zonă de război". "Depozitele de arme vor fi deschise", a subliniat el.