Reconcilierea ruşilor şi polonezilor se face prin Biserică

Ortodoxia în lume

Reconcilierea ruşilor şi polonezilor se face prin Biserică

Între Polonia şi Rusia există o istorie de suferinţă de şi violenţă reciprocă, de la atacurile iezuiţilor catolici împotriva ortodoxiei (Brest Litovsk) până la suferinţele indurate de polonezi în vremea dictaturii sovietice a lui Stalin, care a făcut milioane de victime.

Patriarhul ruşilor, Preafericitul Kirill, este în Polonia, în prima vizită a unui primat ortodox rus în ţara vecină.

În ziua de 16 august, patriarhul rus a vorbit polonezilor, spunând că a venit vreme pentru ca Rusia şi Polonia să deschidă un nou capitol în relaţiile lor. „Însuşi tonul dintre relaţiile ţărilor noastre trebuie să se schimbe. Însă este necesar să spui iartă-mă pentru ca tonul să se schimbe” a spus ierarhul în faţa jurnaliştilor. „Totuşi, iertarea nu înseamnă uitare a istoriei”.

Ierarhul rus va vizita Polonia între 16 şi 19 august, la invitaţia Bisericii Ortodoxe Polone.  „Noi nu vom uita istoria noastră şi sper ca cercetătorii şi istoricii să lucreze într-un nou climat fără a folosi faptele istorice ca incitare la ură, animozitate şi înstrăinare, ci vor privi la trecutul nostru complicat şi dramatic în contextul reconcilierii a două naţiuni” a spus el.

„O mulţme de evenimente fericite sau dureroase s-au întâmplat în istoria secular a celor două naţiuni, şi fiecare parte a văzut pe celălalt ca fiind cauza tuturor dezastrelor. Multe s-au întâmplat în aceste secole. Acum când procesul de globalizare are loc peste tot în lume, planeta s-a transformat într-un mare apartament şi relaţiile economice se dezvoltă între ţările noastre, ce vom face cu acest bagaj? Vom fi mereu nostalgici cu aceste suferinţe, constant punând sare pe rană?”.

În timpul vizitei, Patriarhul Kirill şi Preşedintele Conferinţei Episcopale poloneze Jozef Michalik vor semna un mesaj comun chemând la reconcilierea popoarelor rus şi polonez. Acest document este pregătit de cele două Biserici de câţiva ani. „Cine, care organizaţie sau forţă poate să ne ofere un proiect bazat pe valorile noastre creştine comune şi pe Evanghelie, pe chemarea lui Dumnezeu să ne iertăm unii pe alţii?” a spus primatul Rusiei.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.interfax-religion.com