Reduceri pentru pelerinajele la Muntele Athos
Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ anunţă o promoţie valabilă până la sfârşitul lunii martie pentru pelerinajele la Muntele Athos. Astfel, pelerinii care se înscriu şi achită integral până la data de 31 martie primesc o reducere de 40 de euro, indiferent de perioada aleasă pentru pelerinaj. Pelerinajul pe Muntele Athos este unul special, cu anumite restricţii şi norme de conduită, dedicat exclusiv bărbaţilor şi tinerilor.
Pelerinajele în Muntele Athos, căutate în special de cei care îşi doresc o trăire aparte, un alt tip de rugăciune, după cum ne explică reprezentanţii Centrului de Pelerinaj „Sf. Parascheva“, se desfăşoară anul acesta în următoarele perioade: 31 martie-06 aprilie; 14-20 aprilie; 26 mai-01 iunie; 16-22 iunie, 1-7 septembrie; 15-21 septembrie; 6-12 octombrie; 27 octombrie-2 noiembrie.
Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ anunţă o promoţie valabilă până la sfârşitul lunii martie, pelerinii care se înscriu şi achită integral costul pelerinajului până la 31 martie vor plăti un tarif de doar 230 de euro, în loc de 270 de euro. Oferta este valabilă indiferent de perioada aleasă pentru pelerinaj, dintre cele amintite mai sus, în preţ fiind asigurate următoarele servicii: transport cu microbuz clasificat, mic dejun şi cină şi 4 nopţi cazare în Muntele Athos. Pelerinii trebuie să-şi asigure din fonduri proprii masa de prânz, cheltuielile personale, taxa de intrare în Muntele Athos - 25 euro pentru laici sau 10 euro pentru clerici, transportul în Muntele Athos (aprox. 125 euro) şi asigurarea medicală.
Pelerinajele la Muntele Athos se desfăşoară pe parcursul a şapte zile, cu plecare duminica, din Iaşi, călătorindu-se pe timpul nopţii, cu microbuz dotat cu aer condiţionat, pe traseul Iaşi - Giurgiu - Ouranopolis. „În pelerinaj la Sf. Munte Athos pot merge doar cei de parte bărbătească, în special adulţii, fiind un pelerinaj în special pentru bărbaţi şi mai puţin pentru copii; este un pelerinaj pentru cei care caută altceva, un anumit tip de rugăciune, o anumită trăire. Sunt anumite norme de conduită ce trebuie respectate, trebuie să fii decent în comportament şi în îmbrăcăminte, să nu vorbeşti tare, să respecţi orele de odihnă a monahilor. Trebuie să intre în ritmul şi timpul locului. Asta face diferenţa între un pelerinaj la Athos şi alte pelerinaje în alte locuri“, potrivit spuselor părintelui Daniel Tode.
Participarea la slujbele religioase şi interzicerea fotografiatului pe Sf. Munte sau în interiorul mănăstirilor fără acordul monahului, precum şi interzicerea mâncărurilor cu carne sunt alte câteva reguli ce trebuie respectate cu stricteţe.
Vă prezentăm mai jos programul unui pelerinaj în Muntele Athos, aşa cum este prezentat de Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“:
Ziua 1, duminica: Iaşi - Giurgiu - Ouranopolis (se călătoreşte în special noaptea);
Ziua a 2-a, luni: Ouranopolis - Daphne - Kareia - Marea Lavra - Schitul Românesc Prodromou (cazare) - Chilia „Sf. Atanasie“ (în măsura în care timpul va permite);
Ziua a 3-a, marţi: Marea Lavră - Izvorul „Sf. Atanasie“ - Mănăstirea Stavronikita - Mănăstirea Pantokrator - Mănăstirea Vatopedou - Schitul „Sfântul Andrei“ (cazare);
Ziua a 4-a, miercuri: Sfântul Ilie (Kareia) - Mănăstirea Cutlumus - Mănăstirea Iviron - Izvorul Maicii Domnului - Mănăstirea Caracalu - Mănăstirea Filoteu - Schitul Lacu (cazare);
Ziua a 5-a, joi: Mănăstirea Xiropotamu - Mănăstirea „Sfântul Pantelimon“ (în măsura în care timpul va permite) - Mănăstirea „Sfântul Pavel“ (cazare);
Ziua a 6-a, vineri: Daphne - Ouranopolis - Tesalonic - Sofia (se călătoreşte noaptea);
Ziua a 7-a, sâmbătă: Sofia - Giurgiu - Bucureşti - Iaşi (se călătoreşte noaptea).
Dintre obiectele necesare pentru o călătorie în Muntele Athos, amintim:
- lanterna (unele mănăstiri sunt dotate doar cu curent de 12V);
- pantof sport cu talpă mai groasă;
- haină de ploaie din material mai gros care să ţină eventual şi împotriva vântului;
- pentru clerici: fes/culion şi rasă pentru participarea la slujbe;
- rucsac pentru perioada petrecută în Sf. Munte Athos (cu lucrurile necesare doar pentru 5 zile).
Sărbătoarea Bunei Vestiri la Moldoviţa
Un pelerinaj organizat în perioada 23-25 martie de Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ al MMB oferă credincioşilor ocaza de a participa la hramul Mănăstirii Moldoviţa, de sărbătoarea Bunei Vestiri. Pelerinii vor fi cazaţi la Mănăstirea Putna, iar preţul pelerinajului de 3 zile/2nopţi este de 270 lei/persoană, pentru un grup de minimum 25 persoane; în preţ sunt incluse următoarele servicii: transport pe toată durata pelerinajului, cazare şi însoţitor de grup din partea centrului. Obiective vizitate: Biserica „Sf. Gheorghe“ şi Muzeul Vinului din Hârlău, Biserica Popăuţi - Botoşani, Cetatea Sucevei, Mănăstirea Dragomirna, Şcheia, Casa Memorială Ciprian Porumbescu, Salina Cacica, Biserica Solca, Biserica Arbore, Biserica Bogdana - Rădăuţi, Mănăstirea Putna, Sihăstria Putnei, Chilia lui Daniil Sihastrul, Atelierul de Ceramică Neagră Marginea, Mănăstirea Suceviţa, Mănăstirea Moldoviţa, participare la Sf. Liturghie de ziua Bunei Vestiri, Mănăstirea Voroneţ şi Mănăstirea Humor.
Pelerinaj în Grecia la Sfântul Ioan Rusul
În perioada 24-31 mai, Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ al MMB organizează un pelerinaj în Grecia, cu autocarul. În noaptea de 24 mai se călătoreşte pe traseul Iaşi - Bucureşti - Giurgiu, iar a doua zi, pe traseul Giurgiu - Sofia - Tesalonic - Paralia Katerini, în Tesalonic pelerinii închinându-se la moaştele Sf. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, şi la moaştele Sf. Grigorie Palama. În a treia zi a pelerinajului, pelerinii se vor deplasa spre Tembi, la izvorul tămăduitor al Sf. Mc. Paraskevi, iar mai apoi către Mănăstirea Kato Xenia „Străina de Jos“, unde se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Străina“ şi o parte din brâul Maicii Domnului. Pelerinajul continuă spre insula Evia, la Prokopion, cu moaştele Sf. Ioan Rusul, iar în funcţie de timpul disponibil se poate vizita M-rea Sf. Cuv. David, mormântul Fericitului Iacov.
Pelerinii vor mai vizita Complexul Monahal METEORA, cu mănăstirile Marele Meteor, „Sf. Ştefan“, Roussanou, se vor închina la moaştele Sfântului Ierarh Spiridon şi Sf. Teodora Împărăteasa, în Corfu.
Tariful este de 250 de euro/persoană (cu plecarea din Iaşi), pentru un grup de minimum 35 de persoane, care vor avea asigurat transportul cu autocar clasificat, cazarea la hotel de 2* şi 3* (în regim dublu), cu mic dejun şi însoţitor de grup.
Potrivit reprezentanţilor Centrului de Pelerinaj „Sf. Parascheva“, se accordă reduceri şi suplimente astfel: supliment cină - 30 euro/pers/toată perioada, supliment camera single - 40 euro, iar copiii cu vârsta până în 5 ani au gratuitate, în timp ce copiii între 5 şi 10 ani au reducere de 50%.