Albania: Al doilea atac asupra unei bisericii ortodoxe din Dhermi

24 August 2015 08:23 Religia în lume

Vineri, 21 august 2015, a avut loc un act grav de vandalism asupra bisericii Sfântul Atanasie din orașul Dhermi. 

Persoane neidentificate, în mașini fără plăcuțe de înmatriculare au distrus podeaua de ciment a bisericii la ora prânzului. Momentul a fost văzut de către preotul bisericii, și el rezident al orașului Dhermi. Viața sa a fost pusă în pericol atunci când a fost bătut de moarte, în timp ce persoanele neidentificate au încercat să fugă de la fața locului.

Autoritățile bisericești locale au emis o plângere penală împotriva acestui act de distrugere a proprietății și a încercării premeditate de a cauza un conflict social.

Credincioșii ortodocși din Dhermi au fost șocați de această manifestare dură de violență în cadrul sfântului locaș, de profanarea și de distrugerile aduse. Aceștia cer cu tărie ca autoritățile statului să reacționeze urgent pentru a opri orice alte încercări de distrugere. Credincioșii sunt în special îngroziți de atitudinea media și de faptul că unele persoane încearcă chiar să politizeze și legitimeze distrugerea și violența, creând chiar o discrepanță pseudo-națională.

Biserica Ortodoxă Autocefală a Albaniei condamnă astfel de fapte de vandalism, care afectează proprietatea și libertatea religiei. Îi cheamă pe cei credincioși să rămână calmi în fața acestor provocări și să rămână fermi în apărarea Bisericii. Biserica cere statului să acționeze potrivit legii nr. 10057 / 22.01.2009 /„Despre ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Albania și Biserica Ortodoxă a Albaniei”, care garantează inviolabilitatea lăcașelor de rugăciune și protejarea lor de către stat.

Biserica Autocefală Ortodoxă a Albaniei va reconstrui biserica Sfântul Atanasie din Dhermi. Potrivit legii și deciziei curții de judecată, biserica nu este un monument cultural, însă se află sub posesia Bisericii Autocefale a Albaniei, lucru recunoscut de Ministerul Culturii și Institutul Monumentelor. Așadar, Biserica este singura autoritate recunoscută prin lege care poate efectua restaurarea clădirilor ortodoxe religioase.

Ultimele din categorie