Case construite pentru familiile creștinilor copți uciși de ISIS

12 August 2015 14:04 Religia în lume

Un centru caritabil de top din SUA va construi case pentru familiile celor 20 de tineri creștini copți uciși de către Statul Islamic la începutul acestui an.

Focus on the Family a intervenit pentru a ajuta rudele egiptenilor, ale căror decapitare pe o plajă de lângă Tripoli a fost filmată și postată pe un site de socializare, uimind lumea prin cruzimea dovedită. Cei 20 de egipteni și colegul ganez proveneau din comunități sărace și marginalizate și se aflau în Libia la muncă.

Jim Daly, președintele organizației Focus on the Family, a scris pe blogul său următoarele: „Aceștia încercau să ajute familiile împovărate ce trăiau în Egipt și au fost luați ostatici și decapitați din cauza credinței lor creștine”. Samy Yacoub, directorul regional al organizației, a intervenit imediat pentru a vorbi cu familiile aflate în satul egiptean Samalout și Daly, și a descris reacțiile lor drept „uimitoare”.

Acesta a declarat că „unii dintre ei au povestit cum durerea lor s-a transformat în bucurie. Vorbeau despre o dorință de a împărtăși credința lor extremiștilor ISIS care au comis aceste fapte atroce. S-au bucurat că mucenicii au ajuns acum acasă, alături de Hristos. Singura lor dorință? «Rugați-vă să rămânem puternici în credință»”.

Cu toate acestea, a menționat că familiile erau nevoite să se mute urgent. Dali a mai scris că „mă bucur să mărturisesc că Dumnezeu a folosit eforturile depuse în construcție pentru a aduce comunitatea împreună. Echipa noastră Focus a reușit să angajeze muncitori din satele învecinate, oferindu-le o sursa de venit, precum și mândria de a putea ajuta aceste familii aflate în suferință”.

Echipa Focus s-a întâlnit de asemenea cu soțiile, copiii, părinții și frații mărturisitorilor.  „Privim cu mare drag construirea acestor case într-un semn al iubirii și unității în Biserica universală. Este uimitor să vedem cum prezența lui Dumnezeu domnește chiar și în mijlocul acestei tragedii teribile”, adaugă el.

Potrivit Focus on the Family, Egiptul și în special membrii religiei copte au fost „profund cutremurați” de asasini. „Toți acești tineri creștini, cu vârste abia trecute de 20 de ani, au mers în Libia pentru a căuta de lucru și să își hrănească familiile ce îndurau sărăcia în Egipt. Nu aveau nimic, cu excepția lucrului pentru care au și murit pentru că nu au vrut să renunțe la el, credința în Hristos. Familiile lor au răspuns și ele cu aceeași credință. Nu au blestemat membrii ISIS. Nu au cerut milă. Nu au cerut ajutoare sau bani”.

O bătrână, al cărui fiu se afla printre cei uciși și care are acum grijă de nepoții săi, a fost întrebată cum vor supraviețui acum, iar ea a răspuns că „Dumnezeul nostru ne-a dat întotdeauna tot ce am avut nevoie și va continua să o facă”.

Familia și prietenii celor uciși s-au rugat ca fiii lor să îi ierte pe membrii ISIS și speră cu toții să facă aceeași alegere, dacă s-ar confrunta cu această amenințare. „A fost o provocare pentru echipa Focus on the Family Middle East, și pentru creștinii de pretutindeni”, a declarat Focus, adăugând că acele case nu sunt opulente dar sunt sigure, oferind adăpost și un loc pe care membrii comunităților marginalizate să îl poată numi acasă.

 „Mai mult decât atât, reprezintă o demonstrație materială al uniunii cu trupul din lumea întreagă al lui Hristos”. Proiectul va include și un centru de comemorare în cinstea celor uciși.

Ultimele din categorie