Indonezia: un grup de musulmani protestează împotriva planului de construcție a unei biserici

11 August 2015 10:55 Religia în lume

Pe 10 august, peste 100 de demonstranți musulmani au organizat un miting într-un oraș indonezian, cerând autorităților locale să revoce o autorizație de construcție a unei biserici catolice. 

Pe 10 august, peste 100 de demonstranți musulmani au organizat un miting într-un oraș indonezian, cerând autorităților locale să revoce o autorizație de construcție a unei biserici catolice. Protestatarii dintr-o zonă majoritar musulmană din nordul Bekasi, de lângă Jakarta, susțin că liderii bisericii Sf. Clara au obținut o autorizație de construcție folosindu-se de mijloace necorespunzătoare.

„Vrem ca primarul să revoce autorizația de construcție… întrucât nu este validă”, a declarat Ustadz Ismail Ibrahim, liderul musulman al Asociației Islamice pentru Prietenie din Nekasi, și membru al manifestanților. Grupul includea și câteva organizații Islamice din zonă.

Autoritățile locale au acordat autorizația de construcție în iulie. Cu toate acestea, bisericile din Indonezia s-au confruntat cu măsuri legislative extrem atât de restrictive încât criticii spun că e greu de obținut autorizațiile necesare.

În 2006, ministerul afacerilor externe de stat și religioase a dat o lege care prevedea cerințe împovărătoare pentru construirea lăcașelor de cult. Oficialii Bisericii, de exemplu, sunt obligați să dea o listă de nume și semnături a 90 de credincioși și să obțină sprijin prin semnătură de la cel puțin 60 de rezidenți împreună cu aprobarea conducătorului sătesc.

Ibrahim, însă, susține că aceste reguli au fost încălcate.  „Datele au fost manipulate și localnicii au fost obligați să semneze pe o hârtie fără antet”, a declarat acesta. „S-a dovedit acest lucru atunci când am întrebat oamenii și am aflat că nu erau conștienți de ceea ce au semnat”.

Cu toate acestea, Rasnius Pasaribu, secretar al parohiei, a susținut că biserica a îndeplinit toate cerințele. „Am îndeplinit toate procedurile administrative. Însă, [autoritățile locale] ne-au zorit să revocăm autorizația de construcție”, a declarat acesta pentru ucanews.com.

Potrivit lui Pasaribu, protestatarii au declarat că zona este „Kota Santri”, sau un oraș de musulmani cucernici și că nu ar trebui să existe niciodată biserici în această zonă.

Ibrahim și Pasaribu au declarat că autoritățile locale vor cerceta această problemă și că, pentru moment oficialii bisericii au fost anunțați să sisteze lucrările până problema se va remedia.

Parohia întemeiată în 1996 are aproape 9 400 de oameni în comunitatea sa. Oficialii bisericii au cumpărat o parcelă de 6 500 de metri pătrați în anul 2000, însă nu au putut începe construcția. În anii următori, credincioșii catolici din parohie au săvârșit slujba de duminică într-un magazin din apropiere.

Această biserică este departe de a fi singura care are probleme în a obține autorizațiile necesare, chiar și în Bekasi. Autoritățile au închis biserici protestante și catolice din zonă și au refuzat ori au revocat permisele pentru noi construcții. La începutul acestui an, Human Rights Watch, cu sediul în UK, au criticat guvernul indonezian pentru dezinteresul față de apărarea minorităților religioase, inclusiv a creștinilor.

Ultimele din categorie