Noul lider Boko Haran promite câte o bombă fiecărei biserici creştine din Nigeria

1 Septembrie 2016 12:40 Religia în lume

După ofensive guvernamentale, gruparea radicală care acţionează în centrul Africii, având acelaşi mesaj ca şi Statul Islamic al Irakului şi Levantului, şi-a schimbat conducerea. Una cu mult mai violentă. Noul lider, Abubakar Shekau Al-Barnawi, s-a prezentat într-un film postat pe reţelele de socializare. În înregistrare, luptătorul promite că nu va mai trece o zi fără să mai ucidă creştini. Mai mult, susţine că va ucide chiar şi musulmani care se opun regimului terorist.

Violenţa grupărilor islamiste rebele se manifestă din ce în ce mai puternic în statele central africane. Lupta se dă la nivel politic, pentru ca formaţiunile statale să devină republici conservatoare islamice – însă, repercusiunile le simt cetăţenii de rând. De cele mai multe ori, ţinta atacurilor o reprezintă localităţile preponderent creştine. În Nigeria, un stat care se luptă cu bolile şi lipsa apei, creştinismul însumează aproximativ 40% din întreaga populaţie.

După ce, în luna septembrie a anului 2013 au fost distruse mai multe biserici, şcoli şi spitale creştine, în luna februarie a anului în curs un întreg oraş a fost devastat de către grupările islamiste rebele. Oraşul Benisheik, situat în nord-estul Nigeriei, a fost martorul unor evenimente sângeroase produse de mişcarea Boko Haran. Conform raportului BBC, 22 de creştini aparţinând Bisericii Romano Catolice, dar şi Patriarhiei Ortodoxe a Alexandriei şi a întregii Africi au fost executaţi în ziua de 2 februarie. Apoi a urmat satul Kawuri, unde au fost detonate mai multe bombe în piaţa agroalimentară şi, apoi, au fost incendiate casele creştinilor.

După ofensive guvernamentale, gruparea radicală care acţionează în centrul Africii, având acelaşi mesaj ca şi Statul Islamic al Irakului şi Levantului, şi-a schimbat conducerea. Una cu mult mai violentă. Noul lider, Abubakar Shekau Al-Barnawi, s-a prezentat într-un film postat pe reţelele de socializare în luna august a anului 2016. În înregistrare, luptătorul promite că nu va mai trece o zi fără să mai ucidă creştini. Mai mult, susţine că va ucide chiar şi musulmani care se opun regimului terorist.

Al-Barnawi a promis atacuri asupra bisericilor creştine, dar şi asupra moscheilor, aşa cum relatează Associated Press: „Să fie asigurate toate bisericile creştine din Nigeria că au rezervate câte o bombă. Mai devreme sau mai târziu le vom livra”.

Ultimele din categorie