Statul Islamic demolează vechea mănăstire Mar Elian

21 August 2015 22:10 Religia în lume

Militanții Statului Islamic au demolat vechea mănăstire creștină Mar Elian din orașul sirian al-Qaryatain.

Potrivit unui grup de monitorizare cu sediul în UK, de asemenea, militanții au mutat creștinii luați în captivitate în fortăreața lor din orașul Raqqa. IS a capturat orașul al-Qaryatain în detrimentul forțelor guvernamentale în urmă cu aproximativ două săptămâni.

Cel puțin patru persoane au decedat în timpul unui atac israelit asupra unei secțiuni din Înălțimile Golan, stăpânită de sirieni. Israel a desfășurat o serie de atacuri în zona aflată în sud-vestul Siriei, după ce teritoriul său a fost joi lovit de rachete trimise din Siria. Rachetele au incendiat niște zone litiere însă nu au provocat daune.

Armata Israelită a acuzat militanții palestinieni din gruparea islamică jihadistă că au trimis rachetele, în vreme ce Primul Ministru Benjamin Netanyahu a declarat că ordinul a fost dat de către Iran. Militanții Statului Islamic din al-Qaryatain, în provincia Homs, ar fi folosit buldozere pentru a demola mănăstirea Mar Elian, veche de peste 1 500 de ani.

De asemenea, IS a mutat peste 100 de prizonieri, inclusiv creștini răpiți când au invada al-Qaryatain la Ragga, potrivit Syrian Observatory for Human Rights, o grupare care monitorizează conflictele folosind o rețea de contacte în Siria.

Printre prizonieri se afla și Jacques Mourad, un preot cunoscut din zonă care slujea la mănăstirea Mar Elian. IS îi privește pe creștini ca fiind niște trădători. Amenințările cu violența și persecuția din partea militanților a forțat numeroase comunități creștine să părăsească sânul comunității creștine din Siria și Nordul Irakului.

Al-Qaryatain a fost invadat în prima ofensivă majoră din mai, când au capturat orașul istoric Palmyra, cunoscut pentru ruinele în stil roman. Peste 230 000 de sirieni au murit în războiul civil, care a început în urma protestelor anti-guvernamentale din martie 2011.

Grupările rebele care au luptat inițial împotriva guvernării președintelui Bashar al-Assad s-au luptat de asemenea și între ele, iscând un conflict sângeros, ce ia amploare. Vineri, Primul Ministru Netanyahu a acuzat Iranul că ar fi acordat „sponsorizare și instruire” militanților care au trimis rachete în Israel. Un purtător de cuvânt al ministerului apărării israelite a declarat pentru agenția de știre Reuters să cel puțin cinci sau șase militanți palestinieni din gruparea jihadistă islamică au fost uciși într-un atac israelit, drept răzbunare pentru atacul cu rachete.

Cu toate acestea, o sursă din armata siriană, citată la televiziunea de stat, a declarat că atacul Israelit, asupra unei mașini din orașul Quneitra, a ucis cinci civili. Un soldat sirian a fost mai apoi declarat mort într-un atac asupra așezării militare din regiunea Înălțimile Golan, controlată de Siria. Israel a confiscat cea mai mare parte din Înălțimile Golan din Siria în etapele finale ale războiului de șase zile din 1967.

Ultimele din categorie