Un preot creştin a fost înjunghiat în Belgia

3 August 2016 16:57 Religia în lume

La doar o săptămână şi o ţară distanţă, un alt preot a fost pe cale să se întâlnească cu Marele Arhiereu, Mântuitorul Iisus Hristos. 

„Nu voi M-aţi ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi şi v-am rânduit să mergeţi şi roadă să aduceţi” (Ioan 15,16) – acestea sunt cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos adresate Sfinţilor Apostoli şi, prin ei, tuturor preoţilor din veac. Preoţia astăzi este marea provocare. Cum să te împarţi între lume şi Dumnezeu?

Exemple avem la tot pasul, din Orient, până în Occident. Sursele media ne vorbeau zilele trecute despre părintele romano-catolic Jacques Hamel, de 86 de ani,  care a fost ucis pe 26 iulie în localitatea franceză Saint-Etienne-du-Rouvray, chiar în lăcaşul de cult în care slujea.

La doar o săptămână şi o ţară distanţă, un alt preot a fost pe cale să se întâlnească cu Marele Arhiereu, Mântuitorul Iisus Hristos. Jurnaliștii The Telegraph, preluați apoi de către Christian Post, au scris în ediţiile din 2 august 2016 despre drama preotului belgian Jos Vanderlee. Aparţinând Arhiepiscopiei Romano-Catolice, părintele slujeşte în oraşul Lanaken. Este cunoscut în tot oraşul drept cel căruia i te adresezi, dacă eşti în impas. De-a lungul vremii a ajutat foarte multă lume, mai ales musulmani care căutau o viață nouă în Belgia. Bunătatea sa a făcut ca în ziua de 1 august să găzduiască un presupus solicitant de azil. După ce i-a oferit posibilitatea de a face un duş și de a mânca ceva cald, acel om l-a înjunghiat şi a fugit. Cu ultimele puteri, părintele a chemat ambulanţa şi astfel a scăpat cu viaţă.

Deşi se fac multe speculaţii, deocamdată autorităţile belgiene nu vorbesc despre un atac terorist coordonat de una dintre grupările orientale deja cunoscute. Un lucru este clar, se conturează o luptă făţişă asupra puţinului care a mai rămas din creştinătatea occidentală – o lume frământată de ateism şi dezbinare.

Ultimele din categorie