Resfințire de biserică și binecuvântări arhierești în parohiile din județele Botoșani și Iași

6 Septembrie 2020 22:40 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

În Duminica a XIII-a după Rusalii, 6 septembrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a resfințit biserica Parohiei „Sfântul Lazăr” Cordun din orașul Flămânzi, a binecuvântat altarul de vară al Parohiei „Sfântul Gheorghe” Vorovești și a săvârșit slujba de punere a pietrei de temelie pentru biserica Parohiei „Acoperământul Maicii Domnului” Vișan II - Iași.

Zi de însemnătate istorică pentru credincioșii orașului Flămânzi din județul Botoșani. În această dimineață, Părintele Mitropolit Teofan, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi, a resfințit biserica Parohiei Cordun.

După binecuvântarea pereților cu Sfântul Mir și cu apă sfințită, IPS Părinte Teofan a pecetluit Sfânta Masă, iar credincioșii au așteptat la rând, conform tradiției, pentru a se închina în Sfântul Altar. În continuare, Părintele Mitropolit le-a citit celor prezenți rugăciunea cea mare de dezlegare și a săvârșit Sfânta Liturghie în aer liber, pe un podium special amenajat în curtea parohiei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Teofania” din Botoșani.

„Stâlpul de rezistență al vieții noastre este credința noastră în Hristos Dumnezeu”

După citirea textului evanghelic rânduit de Biserică, Înaltpreasfinția Sa a afirmat că viața omului, asemănătoare cu o țarină, trebuie lucrată pentru a aduce roade binecuvântate: „În Dumnezeiasca Evanghelie citită astăzi ni s-a prezentat o țarină, adică o bucată de pământ sădită cu viță de vie, destinată roadelor binecuvântate ale pământului. Ce este viața noastră? Cu ce o putem asemăna? Viața noastră o putem asemăna cu o țarină pe care ne-a dat-o Dumnezeu, pentru că viața de la Dumnezeu am primit-o. Țarina vieții noastre se cuvine a fi bine lucrată. Ca oameni ai pământului, știm că o țarină bine lucrată aduce rod, iar o bucată de pământ nelucrată nu aduce. Viața lucrată bine aduce rod care se arată în claritatea direcției pe care o avem în timpul petrecerii noastre pe acest pământ. O viață nelucrată bine este o viață cu multă confuzie, în care omul nu știe încotro se îndreaptă. O viață lucrată bine îi aduce omului un suflet plin, pe când o viață lucrată cum nu se cuvine este lipsită de sens și de lumină. O viață lucrată bine, cu toate greutățile dinăuntrul ei, îi oferă omului bucurie. O viață lucrată necorespunzător îi aduce omului multă tristețe. Știm că orice casă are mai multe componente, dar partea cea mai importantă este temelia, rezistența ei. Dacă nu ai o temelie bună, chiar dacă toate celelalte le-ai făcut bine, clădirea este pusă în primejdie la un anumit moment. Viața omului are o temelie, are o piatră, piatra cea din capul unghiului cum mărturisește Evanghelia de astăzi, iar piatra cea din capul unghiului, stâlpul de rezistență al vieții noastre este credința noastră în Hristos Dumnezeu”.

După cuvintele de mulțumire de la finalul slujbei, ierarhul i-a oferit părintelui paroh Pavel Cornaci rangul de iconom stavrofor, iar binefăcătorii parohiei au primit distincții de vrednicie.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a binecuvântat altarul de vară al Parohiei Vorovești

În continuare, IPS Părinte Teofan a oficiat slujba de sfințire a noului altar de vară ridicat în curtea bisericii și pus sub ocrotirea Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei. În cadrul cuvântului de învățătură, ierarhul a felicitat comunitatea parohială pentru ridicarea noului altar și i-a îndemnat pe cei prezenți să participe la slujbele Bisericii. La sfârșit, părintele paroh Ionel Daniel Graur a primit din partea Părintelui Mitropolit o cruce de binecuvântare.

Piatră de temelie pentru o nouă biserică din Iași

Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a săvârșit slujba punerii pietrei de temelie pentru noua biserică cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Vișan, comuna Bârnova, județul Iași. La eveniment au participat părintele vicar administrativ Marian Timofte, părintele consilier Andrei Atudori, părintele consilier Claudiu Gheorghiasa, părintele Marius Daniel Profir, protopop de Iași II, dar și părintele Costică Guraliuc, parohul comunității din Vișan. Tot cu acest prilej, chiriarhul a binecuvântat și o troiță.

De la același autor

Ultimele din categorie