Resfințirea Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din comuna Cucuteni
Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a resfințit astăzi, 12 septembrie 2010, biserica din satul Cucuteni (Protopopiatul Pașcani, lângă Târgu Frumos), județul Iași.
Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a resfințit astăzi, 12 septembrie 2010, biserica din satul Cucuteni (Protopopiatul Pașcani, lângă Târgu Frumos), județul Iași. La această sfântă slujbă a participat un sobor numeros de preoți și credincioși din satul Cucuteni și din împrejurimi.Târnosirea sfântului lăcaș a fost urmată de Sfânta Liturghie săvârșită pe un podium special amenajat.
Sfântul lăcaș este închinat Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Biserica este monument istoric, fiind cunoscută a fi ctitoria Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt. În decursul timpului biserica a avut de suferit de pe urma războaielor, ajungând într-o stare de degradare. În ultimele două decenii, prin grija preoților parohi din acest sat, au avut loc ample lucrări de restaurare.
„Mulțumim Înaltpreasfințitul Părinte Teofan și Preasfințitului Părinte Calinic Botoșăneanul pentru arhiereștile binecuvântări, credincioșilor și autorităților care ne-au fost alături. Enoriașii din parohia Cucuteni au adus ca ofrandă osteneala reconsolidării și înfrumusețării bisericii. Cu ajutorul oamenilor am reușit restaurarea vechiului așezământ bisericesc. Credincioșii au făcut totul pentru biserică, mai ales că majoritatea sunt agricultori sau pensionari, cu venituri foarte mici. Aceasta este prima resfințire a acestui sfânt lăcaș după aproape 150 de ani“ a declarat părintele paroh Cristian Prodan.
La finalul slujbei Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor a acordat din partea Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, rangul de iconom stavrofor părintelui paroh Cristian Prodan.
Cucuteni este azi o localitate în județul Iași, Moldova, România, reședință a comunei cu același nume. Localitatea este atestată în 1454, în timpul lui Petru Aron. Așezarea este celebră arheologic, deoarece pe teritoriul ei, pe Dealul Cetățuiei au fost descoperite vestigii ale culturii Cucuteni din neolitic, unică în Europa. Cultura de tip Cucuteni (3000-4000 ani î.Chr.) a avut o arie mare de răspândire acoperind o mare parte din teritoriile (tradițional) românești și din vestul Ucrainei. Așezările de tip „Cucuteni“ aveau locuințe (case) 1÷3 camere, ce erau grupate circular sau în șiruri paralele, o dovadă arheologică a spiritului de obște existent în regiune, în timpul și spațiul „pre-getodac“. La locul principalelor descoperiri s-a amenajat un Muzeu Arheologic, deschis publicului; putem vedea aici atât tumulul original, în care au fost descoperite mormintele, cât si artefacte din ceramică originale aparținând culturii Cucuteni. (Chelaru Adrian Ștefan)