Retragerea Papei Benedict

Religia în lume

Retragerea Papei Benedict

Papa Benedict al XVI-lea va părăsi funcţia sa în 28 februarie 2013, la orele 8.00 p.m., a spus purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, citat de telegraph.co.uk.

Unele surse eclesiale au afirmat că papa are probleme serioase de sănătate, suferind de mai multe boli şi având o vârstă înaintată, 85 de ani.
Pontiful roman a avut dificultăţi în a rosti un discurs la sfârşitul anului trecuzt, ceea ce a dus la speculaţii asupra unei retrageri din funcţie.
În noiembrie anul trecut el a spus că este frumos să fii bătrân, şi că valoarea unei societăţi este dată de felul în care îşi tratează bătrânii. 

Într-adevăr, în ultimii ani, Papa Benedict a vorbit deseori despre valoarea inestimabilă a liniştirii în rugăciune, despre pacea minţii, despre retragerea sufletului în comuniune cu Dumnezeu, ceea ce arăta starea sa de spirit. În acelaşi timp, Biserica Romano-Catolică este frământată de mai multe tulburări majore, printre care scandalul abuzurilor preoţilor catolici, scurgerile de informaţii de la Vatican şi altele. Pontiful roman a fost foarte afectat de către aceste probleme, ceea ce i-a afectat şi sănătatea.

Pe de altă parte, la vârsta venerabilă de 85 de ani, după  o carireră maximală în biserică şi o lucrare misionară şi teologică consistentă, pacea unei mănăstiri şi rugăciunea de pregătire a sufletului pentru judecată sunt necesare unui om care trăieşte tainele credinţei. Zbaterea urbei şi a lumii, multitudinea de oficii şi îndatoriri, sutele de invitaţi şi oaspeţi zilnic, povara uriaşă de pe umerii unui ierarh primat, toate acestea au nevoie de o sănătate de fier. În vechime, ierarhii făceau paretisis (se retrăgeau din tron) la împlinirea unei vârste, retrăgându-se în tihna unei chinovii şi apropiindu-se de întâlnirea cu Dumnezeu. Era semnul unei maturităţi duhovniceşti, puterea de aprofundare a tainelor vieţii, lumina unei senectuţi înţelegătoare şi dorul după Liturghia raiului.