Retrospectiva anului 2018: ASCOR Iași

Arhiepiscopia Iaşilor

Retrospectiva anului 2018: ASCOR Iași

După o sesiune de iarnă lungă şi provocatoare, se simte în atmosferă, dar şi în privirile studenţilor o adiere de vânt de primăvară şi o dorinţă în a face lucrurile mai bine în următorul semestru. Nu cred că ar putea exista ambiţie de a face ceva mai bun în viitor dacă nu ar exista în mintea noastră imaginea trecutului, atât cu lucrurile bune, cât şi cu cele mai puţin bune.

Nu putem să construim o imagine a activităţilor pe care dorim să le organizăm în următorul semestru fără a privi puţin înapoi şi fără a încerca să construim o punte de legătură între ceea ce a fost şi ceea ce va fi. În anul 2018, la ASCOR Iaşi s-a încheiat o etapă importantă din istoria asociaţiei, din două puncte de vedere: s-au încheiat, pe de o parte, o serie de activităţi, evenimente şi proiecte realizate în lumina Anului Centenar, iar pe de altă parte şi-a încheiat mandatul un consiliu director, făcând loc altor tineri, dornici de a începe acest parcurs unic pentru perioada studenţiei.

În acest sens, înainte de a discuta despre proiecte şi activităţi viitoare, vom arunca o privire asupra celor trecute. Astfel „cu marele ajutor de la Dumnezeu şi cu mica noastră osteneală”, după cum spune Sfântul Paisie Aghioritul, voluntarii ASCOR Iaşi au reuşit să organizeze o serie de conferinţe care i-a avut ca invitaţi pe Preasfinţitul Părinte Macarie - Episcopul Europei de Nord, pr. prof. dr. Stelian Tofană, arhim. Nicodim Petre, prof. dr. Pavel Chirilă, Daniel Gheorghe, monahia Siluana Vlad, psih. dr. Andreea Olteanu, lect. univ. Oana Moşoiu, pr. Sabin Vodă, pr. Ciprian Grădinaru, protos. Arsenie Muscalu, arhim. Melchisedec Ungureanu. La „Dialogurile studenţeşti” de marţi au fost invitaţ protos. Teofan Popescu, pr. Mihai Prodan, pr. Constantin Prodan, pr. Doru Mihai Barna, pr. Claudiu Pătraşcu, pr. Constantin Sturzu, pr. prof. dr. Dan Sandu.

Am vizitat ţinutul Neamţului, al Bucovinei, al Munteniei, al Basarabiei, am fost în drumeţie în Munţii Călimani, iar în luna martie am fost într-un schimb de experienţă şi am participat la seminarul „Inegalităţi, lipsuri, sărăcie: ce protecţie socială există pentru cetăţenii europeni?”, ce a avut loc la Bruxelles - Belgia.

Am organizat Seara de poezie „De ziua ta, mamă”, Seara cărţilor deschise „Timpuri noi, obiceiuri vechi”, seri de film şi activităţi dedicate copiilor născuţi şi nenăscuţi.

Evenimentul „Studentul ieşean” a ajuns în anul 2018 la cea de a IV-a ediţie, iar petrecerile tradiţionale intitulate „O seară românească” au adunat de fiecare dată peste 400 de tineri şi artişti precum: Mioara Velicu, Margareta Clipa, Constantin Bahrin, Anghelina Timiş Lungu, Silvia Zagoreanu (Chişinău), Claudia Martinică, Maria Costioaia, Ion şi Veaceslav Bînzari (Chişinău), Vasile Olaru (Chişinău), Ionuţ Vieru, Cristinel Iordăchioaia, Mihaela Apostol, Sergiu Grăunte, Florentina Vezatiu, Oleg Donţu, Adrian Roşca (Chişinău), Ionică Stan, Biatrice Duca, Ştefan Diaconiţa, Roxana Păduraru, Diana Penciuc, Emanuel Băiceanu, Formaţia „Star” şi Ansamblul „Şapte Coline” al ASCOR Iaşi. Fiecare ediţie a Serilor româneşti a avut un caracter caritabil, fie pentru copiii de la Aşezământul „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuţi, fie pentru campania „Moş Crăciun la copiii din spitale”.

Pe lângă campania menţionată, desfăşurată în parteneriat cu Parohia „Sfântul Nectarie” din Iaşi, prin care am oferit 1.000 de ursuleţi de pluş copiilor din spitalele din Iaşi, în preajma Crăciunului, am desfăşurat şi campania „O sută de ghiozdane pentru o sută de copii din Basarabia”, cu puţin înainte de începerea anului şcolar. În perioada vacanţei de vară, am fost din nou în mijlocul copiilor din Parohia Filioara, unde am organizat cea de a XVII-a ediţie a Taberei de creaţie „Dăruind vei dobândi”, alături de Asociaţia „Sfântul Ioan de la Neamţ”. Tot pe perioada verii, a fost o bucurie pentru noi faptul de a fi alături de Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iaşilor în organizarea evenimentelor „Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Moldova” (ITOM), la care au participat peste 1.600 de tineri, şi Tabăra Nemţişor, unde s-au întâlnit peste 1.000 de tineri „sub cerul Nemţişorului”.

Cea mai frumoasă activitate de peste an

În cadrul proiectului „Formează-te! Be soft. Play hard!”, finanţat de Primăria Municipiului Iaşi, prin programul pentru acordarea de finanţări nerambursabile în anul 2018 în domeniul Tineret, am oferit unui număr de 200 de tineri posibilitatea de a se forma, prin participarea la 4 ateliere şi un concurs de dezbateri, 5 traininguri de dezvoltare personală şi un teambuilding pentru lucrătorii de tineret şi voluntarii ASCOR Iaşi. Acest proiect a fost premiat cu titlul de „Proiectul anului la categoria Cultură”, în cadrul galei organizate de Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi.

Activitatea principală şi cea mai frumoasă de peste an este de departe cea din perioada hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, când tinerii nu mai ştiu dacă este zi sau este noapte, când Iaşul este gazda a sute de mii de pelerini. Ca în fiecare an, am primit voluntari din celelalte filiale ASCOR din ţară, am fost alături de restaurantul „Mamma Mia”, care a oferit gogoşi, ceai şi cafea pelerinilor în cantităţi foarte mari, şi am plastifiat 200.000 de iconiţe care au fost oferite pelerinilor la raclă.

Activitatea săptămânală de la Centrele de bătrâni din Bucium şi din Copou, de la Centrul „Emaus”, precum şi activitatea zilnică de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi au păstrat un caracter discret, dar foarte benefic atât pentru voluntari, cât şi, sperăm, pentru beneficiari. Sfintele Liturghii care se săvârşesc în fiecare miercuri la Biserica „Sfântul Sava cel Sfinţit”, în fiecare joi la Biserica „Sfinţii 40 de Mucenici” şi în fiecare vineri la Catedrala veche „Sfântul Gheorghe”, începând cu ora 6:30 dimineaţă, oferă studenţilor posibilitatea de a începe ziua sub binecuvântarea lui Dumnezeu.

Finalul anului 2018 ne-a găsit sfinţind şi colindând toate căminele studenţeşti din Iaşi, aşa după cum este tradiţia asociaţiei de 29 de ani, colindând spitalele, centrele de bătrâni şi de copii şi, ca apogeu al tuturor acestora, organizând, alături de Arhiepiscopia Iaşilor, Concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei - „Colinde la Centenar”, la Palas Mall.

„Duhul sfintei uniri în inimile noastre!”

Dacă în prima zi a anului 2018 am aprins sute de torţe, scriind cifra 100 pe Dealul Crucii de la Mănăstirea Putna, în ultimele zile ale anului, se cuvenea să fim tot pe acelaşi deal, la umbra Sfintei Cruci, cu torţele în mâini, luminând tricolorul imens care a acoperit întreg dealul şi cântând din toată inima, alături de alte câteva sute de tineri din toată România Mare: „Deşteaptă-te, române!”, „Avem o ţară sfântă”, „Când a fost să moară Ştefan”.

Finalul Anului Centenar a fost încununat la Mănăstirea Putna, unde am aşezat, alături de ceilalţi tineri din ţară şi din diaspora, o placă omagială, chiar în spatele statuii marelui poet naţional Mihai Eminescu, inscripţionând pe ea ceea ce avem inscripţionat în inimi: „Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români îşi regăseşte idealul în gândul, dorinţa şi rugăciunea Regelui Ferdinand, rostite în 16 mai 1920, la mormântul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare: «Ştefan al Moldovei, insuflă-ne duhul sfintei uniri în inimile noastre!»”.

Uitându-ne pentru o clipă retrospectiv la acest an istoric pentru ţara noastră - 2018, prindem curajul pentru a păşi într-un nou semestru universitar, având convingerea că fiecare pas al nostru făcut spre Dumnezeu şi spre celălalt semnifică, de fapt, un pas spre împlinirea noastră ca fiinţe umane, create după chipul lui Dumnezeu, pentru a trăi în comuniune şi pentru a ne bucura în veşnicie. (Emanuel Buta, Președinte ASCOR Iași)

Citește despre: