Rezultate meritorii ale Seminariilor teologice din cuprinsul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, la Olimpiada Naţională de Religie

Educaţie

Rezultate meritorii ale Seminariilor teologice din cuprinsul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, la Olimpiada Naţională de Religie

În perioada 8-11 mai 2013, la Deva s-a desfăşurat cea de-a a XVII-a ediţie a Olimpiadei Naționale de Religie pentru seminariile şi liceele teologice ortodoxe din cuprinsul Patriarhiei Române. În urma afişării rezultatelor, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare”din Iași a obţinut locul I la disciplina Dogmatică Ortodoxă şi locul al III-lea la disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava a obţinut locul I la disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române, iar Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva'” de la Mănăstirea Agapia a obţinut locul al II -lea la disciplina Studiul Noului Testament.

Olimpiada Națională de Religie pentru seminariile şi liceele teologice ortodoxe din cuprinsul Patriarhiei Române, ce s-a desfăşurat în acest an la Deva, a reunit 120 de elevi din 30 de judeţe ale ţării, şi a debutat miercuri, 8 mai 2013, într-un cadru festiv, la care au fost prezenţi Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei şi Preasfinţitul Episcop-vicar Andrei Făgărăşeanul. 

Seminariile teologice din cuprinsul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei s-au ridicat şi în acest an la înălţimea competiţiei şcolare naţionale, obţinând rezultate de excepţie. Astfel, elevul Daniel Burduja din clasa a XII-a a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare”din Iași, îndrumat de pr. prof. drd. Cristian Alexandru Barnea, a obţinut locul I la disciplina Dogmatică Ortodoxă, iar elevul Cătălin Acatrinei din clasa a XI-a a seminarului ieşean, îndrumat de pr. prof. dr. Bogdan Racu, a obţinut locul al III-lea la disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române. La fel, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava a obţinut locul I la disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române, prin lucrarea elevului Cătălin Teodor Popescu din clasa a XI-a, iar Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva'” de la Mănăstirea Agapia a obţinut locul al II -lea la disciplina Studiul Noului Testament, prin lucrarea elevei Alina Anghelache din clasa a X-a.

Premierea câştigătorilor a avut loc în data de 11 mai, în Catedrala episcopală din Deva, prilej cu care participanţii la olimpiadă au avut ocazia să se închine la moaştele Sfântului Antonie de la Iezerul - Vâlcea.

Seminarul Teologic de la Iaşi- 4 ani consecutivi locul I naţional la disciplina Dogmatică Ortodoxă

Pentru Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare”din Iași, obţinerea primelor locuri la olimpiadele şcolare naţionale reprezintă deja o tradiţie. Numai la Olimpiada Națională de Religie pentru seminariile şi liceele teologice ortodoxe din cuprinsul Patriarhiei Române, în ultimii patru ani, seminarul ieşean a obţinut, pe lângă alte premii, locul I la disciplina Dogmatică Ortodoxă. Despre cum poate fi obţinută o asemenea performanţă şcolară remarcabilă, am vorbit cu pr. Cristian-Alexandru Barnea, inspector pentru disciplina Religie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi şi cadru didactic la seminarul ieşean:  „Seminarul Teologic din Iaşi se bucură în ultimii ani de performanţe şcolare deosebite, în mod special datorită premiilor pe care reuşeşte să le obţină la Olimpiada Naţională de Religie, care aduc satisfacţie atât elevilor participanţi, cât profesorilor îndrumători, care îşi împlinesc astfel şi propriile aspiraţii, prin reuşitelor elevilor. La disciplina Dogmatică Ortodoxă, este al patrulea an consecutiv când seminarul nostru obţine locul I, o performanţă care este rodul unei munci de echipă, realizată împreună cu elevii şi cu ceilalţi colegi din cadrul comisiei metodice. Nu există nici o formulă secretă prin care obţinem an de an primele locuri; există doar muncă serioasă, perseverenţă şi dorinţa de autodepăşire. În ceea ce priveşte rezultatele de la disciplina Dogmatică a olimpiadei naţionale, care se adresează doar elevilor din an terminal, acestea încununează într-un fel munca depusă de elevi şi de cadrele didactice în anii anteriori. De exemplu, elevul Daniel Burduja, cel care a obţinut locul I anul acesta, este şi premiant la Olimpiada de Limbă Greacă, precum şi la alte concursuri şcolare”.

De asemenea, pr. Dragoș Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, a subliniat dificultatea obţinerii unui loc fruntaş la disciplina Dogmatică Ortodoxă: „Premiul I la disciplina Dogmatică este o performanță greu de obținut, deoarece presupune abilități multiple, pe lângă o pregătire susținută. Dogmatica este deosebit de dificilă pentru că presupune pe un bagaj de cunoștințe complex, folosirea de multe ori a unui lexic nu doar teologic, ci și filosofic, și o putere de analiză și sinteză deosebite. Prin conținutul său însă, Dogmatica reprezintă coloana vertebrală a întregii teologii. La Seminarul teologic din Iași s-au pregătit iată, în fiecare an școlar copiii de excepție, care au știut să profite de biblioteca remarcabilă a școlii, de excelenta pregătire și disponibilitatea colectivului de profesori și de exemplul bun pe care l-au găsit în colegii lor din anii trecuți. Astfel la Seminarul din Iași, performanța a devenit o normalitate.”

„Dator sunt să spun că acest premiu nu l-am câştigat eu, ci mi s-a dat de Sus”

Despre ce înseamnă pregătirea pentru o olimpiadă la nivel naţional, ne-a spus câteva cuvinte elevul Daniel Burduja, câştigătorul locului I la Dogmatică la Olimpiada Naţională de Religie pentru seminariile şi liceele teologice ortodoxe: „Pentru început, ţin să menţionez că, în paralel cu Olimpiada Naţională de Religie, am participat la Olimpiada Naţională de Greacă veche şi la Olimpiada de Muzică Corală .Ca să fac faţă programului foarte încărcat, ţinând cont şi de pregătirea pentru Bacalaureat, a trebuit să-mi organizez foarte bine timpul.Astfel, în tot acest timp, ieşirile în parc cu prietena le-am înlocuit cu orele petrecute la Biblioteca Centrală , iar serile petrecute în faţa televizorului le-am înlocuit cu nopţile târzii dedicate studiului. Dar secretul succesului meu nu stă numai în efortul personal de a învăţa , ci şi în rugăciune şi în încrederea că numai cu ajutorul lui Dumnezeu voi putea reuşi. Ajutorul divin l-am simţit din plin, căci, înainte cu două ore de a pleca la Deva, am făcut un bilet cu subiectele dorite, pe care l-am dus la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva .A fost minunat şi incredibil când am primit subiectele la olimpiada şi am văzut că subiectele 2 şi 3 se constituiau din aceleaşi teme pe care eu le scrisesem în  biletul cu care am mers la Cuvioasa Parascheva. De aceea, dator sunt să spun că acest premiu nu l-am luat sau câştigat eu, ci mi s-a dat de Sus”.