„Rolul femeii în lumea de astăzi” – conferință organizată de Societatea Ortodoxă a Femeilor Române din Iaşi
În seara de 27 iunie, în Sala Sinaxar a Muzeului Mitropolitan din Iași, alături de doamnele membre ale Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române din Iaşi şi de enoriaşi ai parohiei Toma Cozma, am avut bucuria de a asculta cuvântul de învăţătură al Pr. Mihai Mărgineanu despre „Rolul femeii în lumea de astăzi”.
În suita de acțiuni aniversare dedicate Centenarului Unirii, miercuri, 27 iunie, la ora 18.00, Societatea Ortodoxă a Femeilor Române (SOFR) Iași a organizat, în Sala Sinaxar a Muzeului Mitropolitan din Iași, o conferință cu tema „Rolul femeii în lumea de astăzi”. La conferință au participat peste 50 de persoane, membre SOFR, dar și simpatizanți ai societății. Invitat al SOFR pentru a vorbi despre „Rolul femeii în lumea de astăzi” a fost Pr. Mihai Mărgineanu, Preot Paroh la Parohia Toma Cozma din Iași .
Statisticile din ultima perioadă arată că libertinajul şi viaţa trăită în concubinaj duc la o natalitate scăzută. De aici, drama familiei aflate în derivă. Tot la această dramă a familiei duce şi concepţia greşit interpretată a rolului femeii, ca femeie casnică. În lumea de astăzi, femeia casnică se simte inferioară, neluând în considerare rolul important pe care îl are în grija de casă şi de familie. Deseori criticată, femeia este considerată pentru rolul ei în lume ca femeie independentă şi puternică – fiind comparată cu capacitatea bărbatului. Schimbarea viziunii asupra femeii înseamnă schimbarea viziunii asupra vieții, întrucât EVA înseamnă VIAȚĂ.
În reperele Părintelui Mărgineanu, unele dintre cele mai importante roluri ale femeii din poziția ei de creaţie a lui Dumnezeu sunt cele de mamă şi soţie. În acest scop, el a făcut referire la câteva citate din Sfânta Scriptură legate de rolul femeii în raport cu bărbatul său. Spre exemplu, expresia „Femeia să se teama de bărbat”, pe care mirii o ascultă în timpul Sfintei Slujbe a Cununiei este uneori interpretată ca o teamă fizică, lumească – dar înţelesul temerii în acest context nu este teama de pericol, ci teama sfântă. Adică, teama femeii față de bărbat poate fi înțeleasă din perspectiva temerii pe care omul o simte în fața minunilor lui Dumnezeu – teama de a nu-L pierde, teama de a nu-L întrista pe Dumnezeu cu greșelile sale. Această teamă sfântă se naște doar din iubire, iar nu din frică. Ea duce la nădejde, iar nu la tristețe și resemnare în neputință. Important este însă, ca noi, la rândul nostru, să respectăm alegerile celorlalți, asemenea cum Dumnezeu ne respectă tuturor liberul arbitru.
Părintele a vorbit şi despre femeile menţionate în Sfânta Evanghelie, unde Apostolul Luca descrie femeile din vremea aceea, femei înstărite, femei cu slăbiciunile lor şi femeile mironosiţe. Vedem, așadar, că și atunci, pe vremea Mântuitorului, erau diferite categorii de femei, ca și acum, dar fiecare făcea lumea mai frumoasă printr-un mod personal, unic de a acționa, în funcție de talanții pe care i-a primit. La rândul lor, aceste modele biblice au primit lumina creștinismului în moduri diferite: samarinencei, Iisus i s-a dezvăluit când i-a spus „Eu sunt acela”; femeii cananeence, pentru credinţa pe care ea o avea, îi îndeplinește cererea vindecându-i fiica; iar femeii păcătoase îi primește gestul pocăinței, prin ungerea cu Mir. Și, în sfârșit, este bine să ne amintim că și femeile au primit la Cincizecime Duhul Sfânt, şi ele sunt investite de Dumnezeu pentru a face lumea mai frumoasă.
În concluzie, părintele Mihai Mărgineanu accentuează faptul că cea mai importantă imagine a femeii este calitatea sa de mama și soție. Aceste calităţi au împreună o împărtășire a valorilor morale și creștine. Chiar dacă familia creștină se raportează la bărbat, sufletul și inima familiei este femeia – ceea ce reiese şi din reperele sfinților părinți pentru femeie. De exemplu, Sfântul Vasile cel Mare afirmă: „Daţi-mi mame creștine și voi schimba faţa lumii”.
Un îndemn pentru femeia din lumea de astăzi este acesta: „Încearcă să vezi lumea dintr-o singura perspectivă, aceea a maternității, a calității de mamă, singura calitate care transformă femeia. Să lăsăm deoparte simpla întrecere cu și despre proprietate. Important pentru viață nu este a afla mereu cine este superior între bărbat și femeie, ci să ne respectăm unul pe celălalt și astfel să ne îndeplinim scopul nostru, de a face în jurul nostru lumea mai bună și mai frumoasă”.
(Rodica Șoronescu)