România riscă să dea bani europeni înapoi
"Creşterea e aşteptată să ia amploare în 2012, urmând să ajungă la 3,7%-4%", a spus Jeffrey Franks. România riscă să fie obligată să returneze Uniunii Europene până la 1,5 miliarde de euro, sume deja plătite, dacă o serie de proiecte de pre-aderare nu vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an.
Economia României începe să-şi revină şi să reia creşterea, care va ajunge la circa 1,5% în 2011, susţinută de exporturi puternice şi de îmbunătăţirea treptată a cererii, a declarat, ieri, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional pentru România, Jeffrey Franks. "Progresele au fost bune, ţintele cantitative au fost îndeplinite şi am ajuns la un acord şi în privinţa politicilor necesare în continuare. Mediul macroeconomic rămâne, în linii mari, aşa cum am anticipat în vizita trecută. Creşterea e aşteptată să ia amploare în 2012, urmând să ajungă la 3,7%-4%", a spus Jeffrey Franks. Prima tranşă din noul acord de tip preventiv, în valoare totală de 3,6 miliarde de euro, încheiat de România cu FMI, va fi de 475 de milioane de euro, a precizat Jeffrey Franks. Reprezentantul FMI a mai atras atenţia asupra faptului că inflaţia a crescut mai repede decât se estima. "Ne aşteptăm ca, la sfârşitul lui 2011, inflaţia să se situeze peste nivelul de 5% estimat de BNR. În aceste condiţii, Banca Naţională va trebui să rămână în continuare vigilentă faţă de un nou val de presiuni inflaţioniste şi ar putea fi nevoită să-şi ajusteze politica în următoarele luni pentru a se putea atinge ţinta de inflaţie în 2012", a precizat oficialul FMI.
România trebuie să se asigure că are bani şi pentru anul 2012, înainte de a lua măsura reducerii contribuţiilor de asigurări sociale (CAS), a declarat şeful Misiunii FMI, care a mai atras atenţia asupra faptului că România riscă să fie obligată să returneze Uniunii Europene până la 1,5 miliarde de euro, sume deja plătite, dacă o serie de proiecte de pre-aderare nu vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an.