Românii au cel mai scăzut nivel de satisfacţie a vieţii

Social

Românii au cel mai scăzut nivel de satisfacţie a vieţii

    • Românii au cel mai scăzut nivel de satisfacţie a vieţii
      Românii au cel mai scăzut nivel de satisfacţie a vieţii

      Românii au cel mai scăzut nivel de satisfacţie a vieţii

Peste 80% dintre români sunt nemulţumiţi de calitatea vieţii, cea mai ridicată pondere înregistrată în 34 de state din Europa şi Asia Centrală, incluse într-un sondaj realizat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

La prima ediţie a studiului "Viaţa în tranziţie", realizat de BERD, în colaborare cu Banca Mondială, la sfârşitul anului 2006, ponderea românilor nemulţumiţi se situa sub 70%, cei mai optimişti fiind tinerii. Între timp, optimismul privind viitorul a scăzut la mai puţin de jumătate şi doar o cincime dintre români se aşteaptă pentru copiii lor la o situaţie mai bună decât a propriei generaţii.

Potrivit studiului BERD, aproape două treimi dintre gospodăriile din România au fost afectate de criza economică, unul dintre cele mai mari procentaje dintre statele incluse în sondaj.

Atitudinile faţă de sistemul economiei de piaţă şi democraţie au înregistrat, de asemenea, o evoluţie negativă în România, faţă de anul 2006. "Din acest punct de vedere, românii nu consideră că în ţara lor există caracteristici democratice certe", arată studiul. Astfel, doar 27% din respondenţi cred că în România sunt alegeri libere şi corecte şi numai 23% că există lege şi ordine. De asemenea, mai puţin de o cincime gândesc că sistemul juridic apără indivizii în faţa abuzurilor statului. Aceste procentaje sunt cu mult sub media ţărilor din Vestul Europei incluse în sondaj. Totodată, încrederea în instituţiile publice a scăzut în perioada 2006-2010. "Încrederea în preşedinţie a scăzut semnificativ, la numai 14%, în timp ce pentru Guvern şi Parlament, declinul a fost de circa două tremi, la numai 7%, respectiv la 5% în cazul partidelor politice", notează BERD. Potrivit studiului, jumătate dintre români vor ca Guvernul să acorde o prioritate mai mare sănătăţii în privinţa cheltuielilor, un sfert ar prefera ca autorităţile să se concentreze pe sectorul educaţiei, în timp ce 12% vor pensii mai mari. "În concluzie, în nouă din 10 membre estice ale Uniunii Europene, în mod îngrijorător şi ilustrativ pentru preferinţele oamenilor legat de economia de piaţă, atitudinea faţă de democraţie a scăzut la cel mai mic nivel de susţinere din 2006, singura excepţie fiind Bulgaria", este concluzia raportului. Sondajul a fost derulat la sfârşitul anului trecut în 34 de state. Din Europa de Vest au fost incluse Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Suedia.