Rugăciune și bucurie pentru copiii din Hândrești

10 Iulie 2019 13:38 Arhiepiscopia Iaşilor

De vineri după amiază până duminică seara, Sectorul de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor a organizat la Biserica din Hândrești o nouă ediție a „Taberei din pridvorul satului”.

În zilele de 5,6 și 7 iulie 2019, cu implicarea părintelui Dan Turcu, voluntari din ATOR Pașcani, coordonați de Ștefania Corcodel și Ioana Grigoriu, au adus multe bucurii copiilor din satul Hândrești, județul Iași. Ca element de noutate, de această dată, pe lângă cei cu experiență, au participat mulți tineri ATOR-eni care au învățat din tainele organizării unei astfel de întâlniri de suflet. Ei sunt cei care în anii viitori vor forma echipe care vor organiza alte ediții ale „Taberei din pridvorul satului” în parohii ale Protopopiatului Pașcani.

Vineri seara tinerii s-au întâlnit pentru a viziona împreună un film și pentru a discuta despre prietenia dintre cei doi eroi ai filmului, dar și despre prietenia dintre ei înșiși.

În programul taberei, pe lângă sesiuni de cunoaștere și împrietenire au mai fost atelierele de Hand made, Prim ajutor, Comunicare, Sport și Spiritualitate. După amiaza tinerii au  participat la o întrecere sportivă sub forma „Jocurilor Olimpice” în care doar una din echipe a cîștigat trofeul, însă  cu toții au înțeles ce înseamnă cu adevărat prietenia și lucrul în echipă. După o astfel de zi frumosă,ca la o paradă, cu steaguri, tinerii au revenit la biserică pentru a rosti împreună rugăciunile de seară.

Duminica dimineața au participat cu toții la Sfânta Liturghie alături de credincioșii satului. După masa de prânz, spiritul de prietenie și voie bună i-a însoțit pe toți la activitățile care au urmat.

În sesiunile de dezbateri au scos la iveală sensurile adânci ale prieteniei, ale tinereții, ale vieții trăite sincer cu credință în Hristos. Copiii au aflat că ceea ce numim noi credință astăzi necesită curaj și că Hristos nu ne dorește naivi.  El ne iubește și așteaptă ca și noi să-l  iubim și să-L mărturisim sincer, iar pe cei mai slabi să-i îmbărbătăm și să-i primim cu blândețe.

Activitățile la ateliere au continuat la fel ca în ziua precedentă, cu aceeași bucurie și voie bună a tuturor participanților.

După amiaza, programul  a continuat cu vânătoarea de comori. Împărțiți pe aceleași grupe, după ce au trecut cu succes de toate probele la care au fost supuși, participanții și-au dat seama că pentru aflarea comorii, fiecare echipă are nevoie de toate informațiile celorlalte grupe.

Pentru a viețui în Hristos, oamenii au nevoie de cât mai multe virtuți unite în Duhul Sfânt pentru aflarea comorii celei veșnice care este mântuirea. 

Seara, părintele arhimandrit Nicodim Petre a vorbit celor prezenți despre Sfânta Liturghie – izvorul vieții veșnice. Părintele a arătat practic despre câtă nevoie are sufletul de Dumnezeu ca să nu se stingă ci să se înalțe liber precum flacăra unei lumânări către cer.

Organizatorii au oferit fiecărui participant câte o diplomă și dulciuri. La finalul întâlnirii, două grupe de dansatori „Mândruțele” și „Urmașii lui Ion Neculce” coordonați de doamna preoteasă Ana-Maria Ștefan i-au încântat pe copii și pe părinții lor cu un moment artistic special. Au urmat fotografiile de amintire, focul de tabără și îmbrățișările de rămas bun.

Ceea ce a început ca o simplă tabără dintr-un sat oarecare, a luat sfârșit ca o adevărată poveste. O poveste pe care tinerii au construit-o cu efort, cu dedicare și cu zâmbetul pe buze. Însă, orice poveste are un erou prin care trăiește ea, iar noi sperăm din tot sufletul ca Acesta să rămână viu în sufletul copiilor din Hândrești. Eroul care desăvârșește povestirea noastră nu este altul decât Hristos!

Slavă lui Hristos-Dumnezeu pentru toate!

 

Pr. Dan Turcu

Frăsilă Ștefan, ATOR Pașcani

Citește alte articole despre: Handresti, ATOR, Tabăra din pridvorul satului, tabără, copii, Iași

Ultimele din categorie