Rugăciune şi jertfă pe „Drumul Crucii“, la Hadâmbu

Arhiepiscopia Iaşilor

Rugăciune şi jertfă pe „Drumul Crucii“, la Hadâmbu

    • Rugăciune şi jertfă pe „Drumul Crucii“, la Hadâmbu
      Foto: Constantin Ciofu

      Foto: Constantin Ciofu

    • Rugăciune şi jertfă pe „Drumul Crucii“, la Hadâmbu
      Foto: Constantin Ciofu

      Foto: Constantin Ciofu

La Mănăstirea Hadâmbu, comuna Mironeasa, judeţul Iaşi, a avut loc miercuri, 14 septembrie 2016, Procesiunea „Drumul Crucii“. Aceasta s-a desfăşurat după Sfânta Liturghie oficiată în paraclisul de vară al aşezării monahale de IPS Ioachim şi de PS Calinic Botoşăneanul. Peste 2.000 de credincioşi au participat la pelerinajul desfăşurat în dreptul celor 14 troiţe ce pornesc de la Poarta „Bucuria Crucii“. 

Ziua Înălţării Sfintei Cruci a fost serbată în mod deosebit miercuri, 14 septembrie 2016, la Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi. Pelerinii veniţi din toate colţurile ţării au ajuns spre aşezarea monahală încă din seara zilei de 13 septembrie, pentru a participa la sfintele slujbe prilejuite de această sărbătoare. Oamenii au privegheat în preajma icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi s-au rugat pentru sănătate, pace şi pentru mântuirea sufletelor lor. În dimineaţa zilei de 14 septembrie, s-a oficiat Sfânta Liturghie de către IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, şi de către PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Cei doi ierarhi au fost înconjuraţi de un sobor numeros de preoţi şi de oamenii credincioşi şi evlavioşi, care au urcat Dealul Hadâmbului, locul unde se află una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din ţara noastră. La finalul slujbei, PS Calinic Botoşăneanul a citit rugăciuni de dezlegare şi pentru sănătatea celor prezenţi. A urmat Procesiunea „Drumul Crucii“ prin dreptul celor 14 troiţe, aşezate de la baza dealului mănăstirii până în vârful acestei „Golgote“ a Moldovei. Aceasta a fost organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Slujba a cuprins atât citirea de texte din Sfânta Evanghelie, cât şi ectenii pentru „poporul dreptcredincios de pretutindeni“.

„Crucea înseamnă dragoste“

Pe tot parcursul procesiunii, s-au intonat cântări precum „Mântuieşte, Doamne, poporul tău“, „Crucii Tale“ s.a. „Acest pelerinaj este un eveniment deosebit pentru toţi pelerinii care au ajuns încă de aseară la mănăstirea noastră. Avem bucuria ca la procesiune să slujească şi să fie prezenţi ierarhii noştri dragi, Înaltpreasfinţitul Ioachim şi PS Calinic Botoşăneanul. Numărul mare de credincioşi prezenţi arată preţuirea lor pentru Sfânta Cruce şi pentru Maica Domnului“, a menţionat arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, care a amintit că procesiunea prin dreptul celor 14 troiţe a fost organizată de pelerinii şi slujitorii mănăstirii şi în noaptea precedentă serbării Sfintei Cruci. Cuvântul de folos duhovnicesc a fost ţinut în dreptul celei de-a 14-a troiţe de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim. „Hristos ne-a arătat calea Crucii. Dacă purtăm crucea cu demnitate, ne asemănăm lui Simon din Cirene, care ne va ajuta să mergem mai departe. Crucea înseamnă dragoste, jertfă totală şi dăruire pentru Hristos“, a spus IPS Părinte Ioachim. La rândul său, arhimandritul Nicodim Gheorghiţă a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Preasfinţitului Părinte Calinic Botoşăneanul pentru binecuvântarea adusă obştii pe care o păstoreşte, dar mai ales pelerinilor. În continuare, s-a mers spre incinta Mănăstirii Hadâmbu, părintele stareţ şi pelerinii cântând câteva pricesne închinate Maicii Domnului. „Am venit la acest pelerinaj pentru că este foarte folositor pentru suflet. Vin de trei ani alături de alţi pelerini din zona noastră“, a spus Nastasia din Bistriţa-Năsăud. „Am mai venit odată la Hadâmbu şi mi-a plăcut atât de mult, încât aş fi rămas pentru totdeauna în preajma icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Tot ceea ce mi-am propus împreună cu soţia mea, cu care formez o familie de câteva luni, mi s-a împlinit. Maica Domnului a făcut minuni, iar astăzi am venit ca să cinstim Crucea pe care s-a răstignit Fiul ei“, s-a exprimat un tânăr din Tulgheş, judeţul Harghita.  

Citește despre: