Rugăciuni pentru ctitorul bisericii de pe Izvorul Alb din Câmpulung Moldovenesc

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Rugăciuni pentru ctitorul bisericii de pe Izvorul Alb din Câmpulung Moldovenesc

Credincioşii din filia Izvorul Alb a Parohiei „Naşterea Maicii Domnului“ din Câmpulung Moldovenesc s-au rugat, în urmă cu două zile, pentru odihna sufletului ctitorului Bisericii „Izvorul Tămăduirii“. Ieri, 4 august 2014, s-au împlinit 100 de ani de la naşterea lui Alexandru Şandru Alboi.

Biserica „Izvorul Tămăduirii“ de pe strada Izvorul Alb din Câmpulung Moldovenesc a fost neîncăpătoare duminică, 3 august 2014, la orele serii, de numărul mare de enoriaşi care au participat la Taina Sfântului Maslu. Slujba este săvârşită în fiecare duminică din postirile de peste an, atât pentru sănătatea trupească, cât şi pentru cea sufletească a oamenilor, după cum sublinia în cuvântul de folos duhovnicesc părintele paroh Teodor Giosan. Pentru a marca cei 100 de ani de la naşterea pământească a lui Alexandru Şandru Alboi, ctitorul sfântului locaş de pe Izvorul Alb din Câmpulung Moldovenesc, s-a rânduit oficierea Parastasului. Slujba a fost săvârşită după apusul soarelui la mormântul aflat în partea dreaptă a bisericii. Părintele Teodor Giosan a amintit în cuvântul adresat cu acest prilej că, în urmă cu zece ani, Alexandru Şandru Alboi serba 90 de ani de viaţă. „Alexandru Şandru Alboi trebuie să rămână în conştiinţa neamului de la Capu Satului ca un bărbat deosebit. El şi-a făcut parte la Bunul Dumnezeu, aidoma Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, să fie pomenit în ctitoria lui de la poalele Rarăului. Îmi aduc aminte că atunci când se tencuia în această biserică, fiind undeva prin luna martie când încă era iarnă, domnul Alexandru a întrebat «Vai, părinte! Oare când va fi bisericuţa aceasta gata?». Când venea aici, era asemeni unui copil care se bucură de ceva ce a primit în dar de la părinţi şi nu se mai satură privindu-l. Zi de zi, venea aici şi ne sfătuiam. Mă bucur că sunteţi în număr mare la această slujbă de pomenire. Domnul Alexandru şi-a dorit foarte mult ca oamenii să se întoarcă la casele lor mai îndreptaţi, iertaţi de păcate şi lipsiţi de griji. Mulţi ani, domnul Alexandru a fost plecat în lume, asemeni fiului risipitor. El mărturisea că atunci când venea la Câmpulung Moldovenesc i se deschidea fila istoriei vieţii“, a spus părintele paroh Teodor Giosan. În ziua sfinţirii Bisericii „Izvorul Tămăduirii“ (n.r. 24 mai 2009), ctitorul Alexandru Şandru Alboi a primit post-mortem o distincţie de vrednicie din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

 

„Mărturie a trecerii noastre prin această lume“

Ctitorul Alexandru Şandru Alboi a scris câteva cuvinte, înainte de a pleca la Domnul (n.r. 23 aprilie 2006, în prima zi de Paşti), despre biserica pe care a ctitorit-o: „Eu, Alexandru Şandru Alboi, am cumpărat terenul pe care s-a construit Biserica «Izvorul Tămăduirii» în anul 2000 şi am ctitorit această biserică în colaborare cu pr. Teodor Giosan, ca o mărturie a trecerii noastre prin această lume. Legat în adâncul inimii de meleagurile tinereţii mele, am construit această biserică în cadrul şi sub oblăduirea Parohiei «Naşterea Maicii Domnului», locul în care am fost botezat şi locul în care îşi dorm somnul de veci cei din familia mea; pentru a lega trecutul de prezent şi de viitor“.