Să ne valorizăm copilul pentru ceea ce face!
„Să ne valorizăm copilul pentru ceea ce face!“ - aşa a sunat îndemnul celui de-al patrulea atelier din cadrul „Săptămânii pentru familie“.
Astăzi, 4 iunie, de la ora 17:00, la Librăria Cărtureşti din Palas Mall, s-a desfăşurat atelierul cu tema „Să ne valorizăm copilul pentru ceea ce face!“. Invitatul special care s-a aflat în faţa părinţilor şi a tuturor celor interesaţi de creşterea armonioasă a copiilor a fost dna Cristina Sturzu, redactor Doxologia Media, manager şi coordonator de proiecte în cadrul Asociaţiei „Steluţe pe pământ“, trainer autorizat CNFPA, organizator şi coordonator al întâlnirilor „Clubului mămicilor“ la Parohia „Naşterea Maicii Domnului“ - Talpalari din Iaşi, coordonator şi moderator de activităţi cu tineri şi copii în domeniul dezvoltării personale şi al comunicării.
Cei prezenţi la acest atelier şi-au împărtăşit modalitatea în care au fost valorizaţi în copilărie şi cum îşi valorizează acum copiii. S-a vorbit despre modul cum se poate face diferenţa între copil şi faptele lui, între persoană şi acţiunile persoanei, despre valorizarea autentică, despre falsa valorizare şi despre devalorizare. Prin mai multe exerciţii practice, cei prezenţi au aflat care este modalitatea corectă de a valoriza comportamentele copiilor.
„Avem nevoie să valorizăm autentic! Valorizăm copilul pentru ceea ce este. «Te iubesc şi te respect aşa cum eşti!» (...) Valorizăm lucruri pe care copilul meu le face. Copilul meu gândeşte, copilul meu face lucruri, copilul meu face năzbâtii, sparge geamuri. Copilul meu are dorinţe. Copilul meu vorbeşte, se exprimă. Toate acestea ne ajută să ne dăm seama de următorul fapt: copilul meu nu este acţiunea pe care o face, şi dacă nu este acţiunea pe care o face, eu nu valorizez copilul, ci valorizez acţiunea lui sau gândurile lui. Ce se întâmplă în momentul în care eu valorizez acţiunea şi nu pe el? Să zicem spre exemplu: copilul nu-şi face sistematic temele. Când valorizez acţiunea nu îl valorizez pe el, adică nu îi spunem că este leneş, incompetent. Nu îl etichetez pe el ca persoană. Ci vorbesc despre acţiunea respectivă. Şi atunci spunem «Eu cred că..., dorinţa mea este...» Mă refer la mine şi la fapta lui şi mai puţin la el ca persoană. (...) Dacă vreţi să faceţi o schimbare cu proprii copii să începeţi prin a face distincţia între copil ca persoană şi faptele lui. Persoana nu este acţiunea pe care o face“, a menţionat dna Cristina Sturzu.
La finalul atelierului, participanţii au fost rugaţi ca în fiecare seară, timp de cel puţin o săptămână, să scrie măcar un motiv pentru care sunt recunoscători pentru ce i-a ajutat Dumnezeu să facă peste zi, acesta fiind un bun mod de a căpăta încredere.
Acest eveniment organizat de Asociaţia Familia Tradiţională şi Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, desfăşurat sub egida „Săptămâna pentru familie“ - 2015, face parte din seria de evenimente speciale care au debutat de Ziua Copilului şi care vor culmina cu Marşul pentru familie organizat duminică, 7 iunie 2015, de la ora 17:00 pe taseul: Parc Copou - Universitate - Fundaţie - Piaţa Unirii - Primărie - capătul bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt.