Să redescoperim inocența copilăriei

9 Iunie 2021 17:57 Educaţie

Sentimentele provocate de tradițiile sărbătorilor pascale ale unor elevi cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani s-au materializat într-un volum intitulat „Învierea lui Hristos, bucuria sufletului” în cadrul Proiectului Transnațional „Tradiții și obiceiuri de o parte și de alta a Prutului și a românilor de pretutindeni”, inițiat și coordonat de Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iași.

Lansarea lucrării a avut loc pe 9 iunie, la ora 13.30, pe platforma Microsoft Teams. Au luat parte personalități marcante ale învățământului ieșean și elevii implicați în activitățile atelierului, împreună cu profesorii coordonatori ai acestora. „Volumul a izvorât din sufletele pure ale unor copii care trăiesc fiecare clipă a sărbătorilor pascale cu mult entuziasm, păstrat veșnic în inimile mai multor generații ale unui popor care se mândrește cu originile sale”, a menționat coordonatorul lucrării, prof. Floricica Morariu.

Pe parcursul celor nouă zile ale atelierului, am regăsit în postările participanților obiceiuri uitate de mulți, dar conservate cu grijă de înaintași în minți luminate și cufere atinse de semnele trecerii timpului. Cu ocazia acestui proiect, copiii au avut prilejul de a se mândri cu bunicii lor afirmând, în cadrul activității, că aflaseră de existența unor tradiții la căldura sobei casei bătrânești.

Cu fiecare filă parcursă, cititorul intră într-o lume în care redescoperă inocența unei copilării efemere, dar care nu a fost afectată de schimbarea vremurilor. Transnaționalitatea proiectului a produs și stimulat dorul de tradițiile neamului, lăsate în urmă odată cu pământul strămoșesc. Participanții au accentuat apropierea pe care au simțit-o de copiii din diaspora, prin intermediul poveștilor pe care le-au aflat și care, spre surprinderea lor, erau identice cu cele știute de la bunici. În volum apar lucrări ale elevilor din Iași, Oradea, Târgu-Neamț, Bihor, Caraș-Severin, Suceava, dar și ale celor din țări precum Germania, Italia și Republica Moldova. Toate lucrările sunt coordonate de profesorii lor de diferite specialități.

Evenimentul de lansare a cinstit comoara strămoșească însumată de acest volum, care va fi păstrată cu dragoste în sufletul organizatorilor și a celor implicați. Lucrarea este coordonată de către prof. Floricica Morariu, împreună cu prof. Ines Crețu, prof. Simona Iuscinschi, prof. Lăcrămioara Tufescu de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iași.

Lucrarea poate fi accesată aici

(Prof. dr. Adina Romanescu, director al Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iași)

Ultimele din categorie