"Sadova este un loc binecuvântat de Dumnezeu"
Primăria comunei Sadova din judeţul Suceava i-a sărbătorit duminică, 8 septembrie 2013, pe cei care au împlinit 50 de ani de căsnicie. Evenimentul s-a înscris în prima ediţie a Zilei comunei Sadova, aflată lângă oraşul Câmpulung Moldovenesc. Cu lacrimi în ochi, împovăraţi de ani, oamenii au participat la slujba de mulţumire, oficiată de un sobor de preoţi, iar apoi au asistat la un program artistic.
Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului a fost prilej de bucurie pentru localnicii din Sadova, numit şi "satul cu oameni frumoşi". La primele ore ale dimineţii, oamenii au mers la cele două biserici din sat, la Biserica "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" - Sadova 1 şi la Biserica "Sfântul Nicolae" - Sadova 2, unde au participat la Sfânta Liturghie. În jurul prânzului, toată suflarea satului s-a adunat în apropiere de primărie pentru a participa la manifestările prilejuite de Ziua comunei Sadova. Îmbrăcaţi în costume naţionale spfecifice Bucovinei, sătenii au venit să se bucure împreună şi să-şi aducă aminte de cei care au plecat în veşnicie. Un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de binecuvântare pentru 48 de cupluri care au împlinit cinci decenii de când s-au căsătorit în faţa sfântului altar. Slujitorii sfintelor altare au binecuvântat verighetele şi au citit rugăciuni de binecuvântare. "A ajunge la 50 de ani de bună-viețuire împreună este un eveniment deosebit de însemnat în viața unui cuplu. Este lăudabilă inițiativa de a-i omagia pe cei care au împlinit 50 de ani de conviețuire, mulțumind Bunului Dumnezeu, după cum se obișnuiește la noi în Ortodoxie. Aceste cupluri sunt temelia Bisericii și societății de la noi din comună. Ne bucurăm de acest moment deosebit de însemnat, mai ales din moment ce un asemenea eveniment nu s-a mai întâmplat în cadrul comunității noastre decât în biserică", a explicat pr. Simion Mândrilă de la parohia "Sfântul Nicolae" - Sadova 2
"Am avut parte de bucurii şi de necazuri"
Vasile Lateş din Sadova a apreciat iniţiativa primarului Mihai Constantinescu de a organiza un eveniment dedicat celor care aniversează 50 de ani de căsnicie. Localnicul i-a îndemnat pe tinerii zilelor noastre să citească şi să asculte de bătrâni: "Bătrânii trebuie cumpăraţi şi nu vânduţi. Familia nu mai este ce era odată. Oamenii au altă mentalitate şi alte obiceiuri. Am trei copii pe care i-am purtat la facultate". Oltea Anton a participat la slujba de mulţumire alături de soţul lângă care a vieţuit până în prezent 50 de ani. A venit îmbrăcată în costum naţional format din bondiţă de dihor, cusută cu mărgele. Vestimentaţia a mai cuprins o cămaşă şi o catrinţă ţesută: "În aceşti ani, am avut parte de bucurii şi de necazuri, aşa cum se întâmplă într-o căsnicie. Mulţumesc lui Dumnezeu pentru că cei doi copii pe care îi am sunt sănătoşi".
Preţuire faţă de valorile păstrate
După ce fiecare cuplu a primit câte un buchet de flori şi o diplomă din partea Primăriei Sadova, a fost oficiat Parastasul pentru rapsodul popular Maria Surpat şi pentru solista populară Mina Pâslaru, care au cântat despre satul Sadova în timpul vieţii. "Prin această manifestare am dorit să arătăm tinerilor cum trebuie să-și respecte înaintașii, aici mă refer atât la soliști și dansatori cât și la cuplurile de aur care au reușit să ajungă la 50 de ani de căsnicie. Astfel, am vrut să-i omagiem pe cei care au ajuns la această frumoasă vârstă, dar și să-i facem pe tinerii din sat să înțeleagă că trebuie să-i respecte și să prețuiască toate valorile care s-au păstrat", a explicat Loredana Popa, referent cultural în cadrul Primăriei Sadova. Primarul Mihai Constantinescu a explicat că ediţia I a Zilei comunei Sadova a fost o dorinţă a localnicilor, întrucât satul nu avea o zi în care să-i felicite într-un mod festiv pe cei care sărbătoresc Nunta de Aur. "Sadova este un loc binecuvântat de Dumnezeu. Avem două biserici frumoase, îngrijite în care oamenii vin să se roage în număr mare. Locuitorii din comună sunt harnici şi cu dragoste faţă de tradiţie. Consider că meritau o zi în care să se bucure împreună", a spus primarul Mihai Constantinescu. În continuare, mai multe formaţii şi solişti de muzică populară au încântat inimile localnicilor din Sadova.