Sală arhiplină la conferinţa susţinută de părintele Constantin Necula la Iaşi

Arhiepiscopia Iaşilor

Sală arhiplină la conferinţa susţinută de părintele Constantin Necula la Iaşi

Sala Aula Magna „Mihai Eminescu“ a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi s-a dovedit a fi neîncăpătoare marţi, 10 martie 2015, pentru numeroşii tineri veniţi să participe la cea de-a doua conferinţă organizată de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi (ASCOR) - filiala Iaşi în această perioadă a Postului Mare.

Numeroşi participanţi au asistat la conferinţă în picioare, atât în sală, cât şi la prezidiu, sau pe holurile universităţii, unde s-au montat nişte difuzoare. Invitatul întâlnirii, care a durat câteva ore, a fost pr. conf. dr. Constantin Necula, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna“ din Sibiu. Tema susţinută s-a intitulat „Iubirea întru Hristos - terapie pentru suflet“.

Simultan cu înaintarea credincioşilor pe frumosul drum al ascezei, prin post şi rugăciune, spre marea sărbătoare a Învierii Domnului, studenţii ieşeni înaintează spre tainele adânci ale cunoaşterii lui Dumnezeu. Astfel, pentru a spori această cunoaştere, ASCOR - filiala Iaşi a organizat marţi, 10 martie a.c., cea de-a doua conferinţă din seria „Învierea lui Hristos - lumină celor din întuneric“.

Invitatul întâlnirii a fost pr. conf. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, recunoscut datorită frumoaselor şi folositoarelor conferinţe susţinute atât în ţară, cât şi în străinătate, datorită numeroasele sale publicaţii, dar şi pentru implicarea sa activă în rezolvarea problemelor sociale actuale. Titlul conferinţei a fost „Iubirea întru Hristos - terapie pentru suflet“, întrucât aceasă iubire este cea care îl poate „orienta“ pe tânărul contemporan spre Lumina lui Hristos.

Vezi aici VIDEO de la eveniment.

„Biserica, spre deosebire de toate celelalte instituţii ale statului român, spre deosebire de toate celelalte culturi şi subculturi, este singura instituţie care a păstrat intactă memoria opresiunii comuniste. Noi ştim că imediat după scoaterea religiei din şcoală, s-au scos preoţii din viaţa socială, s-au anulat relaţiile religioase între oameni şi s-a încercat uciderea din culpă a tot ceea ce înseamnă cultură religioasă. Ceea ce lipseşte fundamental poporului nostru este că am încercat să construim pe molozul unei societăţi pe care am dărâmat-o. Am dărâmat o cultură comunistă, dar din cărămizile ei am construit altă cultură comunistă. E momentul plenar pentru ţară şi pentru Biserică să-şi asume trecutul pentru a-l schimba. În mod cert, o societate din care a dispărut Hristos ca element al iubirii este o societate care nu mai poate iubi, căreia îi lipseşte fundamentul iubirii adevărate. Pare simplă tema iubirii, raportându-ne la texte filocalice sau din pateric, însă ni se cere o dimensiune socială arătată a iubirii noastre, opunând prin aceasta iubirea pur socială, care se autoaplaudă şi îşi face autoreclamă. Vremea în care vorbeam în pungă despre realizările noastre a încetat. E nevoie ca lumea să audă că muncim corect, pe principiile iubirii lui Dumnezeu. Asta este greutatea în viaţa duhovnicească: cât din iubire rămâne în tine şi cât din iubire se manifestă, pentru ca nu cumva iubirea pe care o manifeşti şi o reverşi către celălalt să afecteze fundamentul de iubire care în tine naşte şi pecetluieşte iubirea?“, a subliniat părintele invitat în cadrul întâlnirii.

Pr. conf. dr. Constantin Necula a mai spus că „a recunoaşte că Hristos este sursa vindecării, iar Hristos este finalul vindecării este mai de preţ decât orice“, că „nimic din ceea ce trăim şi propunem fără Hristos, nu are sorţi de izbândă“, că „adevăratele biruinţe în numele iubirii sunt cele smerite, adaptate nevoii de a-L cunoaşte şi trăi pe Dumnezeu şi, nu în ultimul rând, construită în jurul acestei priorităţi absolute care este Iisus Hristos ca Domn şi Dumnezeu al nostru“.

În cea de-a doua parte a conferinţei, invitatul a răspuns întrebărilor adresate de cei prezenţi. (Emanuel Buta - preşedinte ASCOR Iaşi, Tudorel Rusu)

Citește despre: