Anumite medicamente pot duce la pierderea memoriei

15 Ianuarie 2013 22:34 Social

Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Montreal arată că unele clase de medicamente afectează memoria şi alte facultăţi, lucru valabil mai ales la persoanele vârstnice. Cercetătorii, specialişti în farmacologie şi geriatrie, au studiat literatura medicală pentru a selecta cele mai pertinente lucrări despre legătura dintre tratamentul medicamentos şi tulburări ale memoriei, atenţiei, concentrării şi performanţei intelectuale. Trei mari clase de medicamente le-au reţinut atenţia.

Benzodiazepinele, prescrise pentru tratarea anxietăţii şi insomniei, induc „sistematic“ efecte asupra memoriei şi concentrării, existând o relaţie între doză şi gradul de alterare a acestor facultăţi.

Antihistaminicile, recomandate în tratarea alergiilor, au efect asupra atenţiei şi capacităţii de prelucrare a informaţiei, iar

antidepresivele triciclice au aceleaşi efecte ca antihistaminicile. Acest lucru este valabil îndeosebi la persoanele vârstnice, segmentul de populaţie cel mai expus la consumul crescut de medicamente.

Citește alte articole despre: medicamente, pierderi de memorie

Ultimele din categorie