Spitalul de Urgenţă Elias, la 75 de ani de la înfiinţare

Social

Spitalul de Urgenţă Elias, la 75 de ani de la înfiinţare

    • Spitalul de Urgenţă Elias, la 75 de ani de la înfiinţare
      Spitalul de Urgenţă Elias, la 75 de ani de la înfiinţare

      Spitalul de Urgenţă Elias, la 75 de ani de la înfiinţare

Vineri, Academia Română a fost gazda unei conferinţe aniversare dedicată împlinirii a 75 de ani de la înfiinţarea Spitalului Universitar de Urgenţă Elias şi a 10 ani de activitate a instituţiei spitaliceşti sub egida Academiei Române.

Academicianul Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, şi-a început discursul cu un joc de cuvinte, spunând că se bucură că de data aceasta "avem medici la Academia Română, şi nu academicieni la spital".

Acesta a mai spus că spitalul Elias este un reper al excelenţei în medicina de specialitate, prin "activitatea complexă de asistenţă medicală şi de cercetare ştiinţifică", fiind un centru de referinţă al asistenţei medicale de urgenţă şi, totodată, unul dintre cele mai solicitate spitale de urgenţă din Bucureşti, adăugând că "spitalul Elias nu este doar o instituţie medicală, este mai mult decât atât, este o instituţie academică şi, din acest punct de vedere, putem afirma cu convingere că este un centru de excelenţă".

Președintele Academiei a felicitat conducerea spitalului pentru modul cum este condusă unitatea şi a spus că, atât cât va putea, Academia Română va ajuta activitatea Spitalul Elias.

"Ar trebui ca această activitate să fie ajutată de toate direcţiile competente care pot să sprijine o unitate medicală de primă mână în această ţară", a conchis preşedintele Academiei Române.

Ion Iliescu, fostul preşedinte al României, prezent și el la eveniment, a mulţumit cadrelor medicale pentru reuşita intervenţiilor, amintind câteva din "vizitele" sale la Spitalul Elias.

"Eu am şi o experienţă personală, pentru că am fost pacient al acestui spital. Am avut şi eu problemele mele şi am găsit întotdeauna liniştea, atenţia şi rezolvarea calificată la medicii din spital. Doresc să îmi adaug aprecierile mele calde la adresa conducerii spitalului, personalului spitalului, să-i felicitat pe toţi cei care lucrează şi conlucrează cu spitalul, la această aniversare, 75 de ani care au consacrat această unitate ca unitate de vârf, de elită a medicinei româneşti şi să urez spitalului şi dumneavoastră tuturor şi sănătate, pusă în slujba sănătăţii altora, şi prosperitate pentru această unitate", a spus Ion Iliescu.

Alături de Ion Iliescu, la eveniment a participat și un alt fost președinte al României, Emil Constantinescu, care a reamintit testamentul bancherului Jacques Manachem Elias care a lăsat toată avea Academiei Române, una dintre obligaţii fiind aceea de a construi şi întreţine în Bucureşti "un spital cu cel puţin o sută de paturi, în condiţiunile cele mai moderne şi perfecţionate".

La eveniment au mai fost prezenți și prof.dr.Doina Dimulescu, directorul general al Spitalului Universitar de Urgenţă Elias, acad.Păun Ion Otiman, secretar general al Academiei Române, prof.dr.Leonida Gherasim, membru de onoare al Academiei Române.

*****

Spitalul s-a înființat în 1938 ca urmare a testamentului lui Jacques M. Elias, în care lăsa Academiei Române averea sa, cu obligația să înființeze o fundație culturală și de asistență numită "Fundația Familiei Menachem Elias" cu sediul în București.

Scopul Fundației era acela de a "întemeia, întreține și dezvolta instituțiile de cultură și de opere de asistență publică și binefacere" și de a "construi și întreține în București un spital cu cel putin o sută de paturi, în condițiunile cele mai moderne și perfecționate".

Fundația a pus temeliile spitalului, proiectat cu o capacitate de 150 de paturi pentru asistență de urgență care putea crește până la 500 de paturi pe timp de război, pe terenul din Bulevardul Mărăști.

În anul 1940, spitalul a fost rechiziționat de Marele Stat Major și pus la dispoziția Misiunii Aeronautice germane, iar după 1944 a trecut în folosința armatei sovietice până în 1948, cand a intrat în rețeaua sanitară a Ministerului Sănătății.

În 2002 proiectul de dezvoltare a Spitalului Elias ca Spital Universitar de Urgență a fost inițiat de Academia Română, de Fundația Elias și de Universitatea "Carol Davila".

În perioada 2003–2013, o echipă medicală condusă de prof.Sorin Oprescu a reușit în mai putin de un deceniu să repoziționeze Spitalul Elias în rândul elitei asistenței medicale romanești, adică exact unde l-au dorit inițiatorii acestui proiect - J. Elias, Academia Română și Fundația Elias.

În prezent, instituția aflată sub tutela Academiei Române este un reper al excelenței în medicină.

Spitalul Universitar de Urgență Elias tratează pacienți în 18 secții clinice: cardiologie, ORL, neurologie, obstetrică-ginecologie sau recuperare, medicină fizică și balneologie.

Cinci clinici și secții chirurgicale, având 200 de paturi, oferă asistență în diferite specialități chirurgicale.

Departamentul de Cercetare al spitalului cuprinde 20 de cercetători științifici, și este acreditat de ANCS din 2006.

Spitalul Elias a participat activ la numeroase comunicări științifice, publicații în țară și în străinătate, tratate, monografii, proiecte și granturi de cercetare.