Şapte ani de „Ziarul Lumina“

Patriarhia Română

Şapte ani de „Ziarul Lumina“

    • Şapte ani de „Ziarul Lumina“
      Şapte ani de „Ziarul Lumina“

      Şapte ani de „Ziarul Lumina“

"Ziarul Lumina", cotidianul Patriarhiei Române, împlineşte astăzi şapte ani de misiune ortodoxă, şapte ani de informare a cititorilor despre cele mai importante evenimente ale Bisericii şi Societăţii, din ţară şi din diasporă. O perioadă de timp relativ scurtă, dar importantă, în care v-am oferit un alt fel de presă, una sănătoasă, o alternativă la tabloidizarea ce a cuprins în ultima vreme întreaga mass-medie românească.

"Ziarul Lumina" a apărut ca o necesitate, o alternativă la ceea ce piaţa media oferea în anii 2004-2005. Aceasta deoarece presa românească a intrat în declin poate de la începuturile "libertăţii" ei. După 1990 au apărut numeroase ziare, posturi de televiziune sau radio, însă, din dorinţa de a obţine o cât mai bună "cotă de piaţă", locul ştirilor adevărate, utile, a fost luat de textele agresive, de non-ştiri, paginile ziarelor fiind pline de violenţă şi nonvalori.

În acest context, dar şi din dorinţa de a informa corect cititorii, un grup de oameni entuziaşti, de creştini adevăraţi, între care amintim pe regretatul Florin Zamfirescu, directorul fondator al ziarului, a pus bazele "Ziarului Lumina". Un ziar care îşi propunea să facă "linişte" în acea lume a informaţiilor agresive, să reaşeze la locul lor valorile ce păreau a fi pierdute şi să arate că se poate face presă prin cultivarea valorilor şi a responsabilităţii civice.

Astfel, pe 7 februarie 2005, la Iaşi, vedea lumina tiparului întâiul număr al primului cotidian ortodox din lume, sub purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

"Ziarul Lumina" venea să acopere un segment de piaţă media ce nu fusese acoperit până în acel moment, respectiv să ofere ortodocşilor, dar nu numai lor, ştiri din lumea ortodoxă, dar şi informaţii utile şi obiective cititorilor din domeniul social, medical, al educaţiei ori din mediul economic.

În octombrie 2005, de sărbătoarea "Ocrotitoarei Moldovei", de Sfânta Parascheva, apărea şi săptămânalul "Lumina de Duminică", o publicaţie ce invită la meditaţie teologică, introspecţie şi analiză, ca o completare la informaţiile oferite de cotidian.

Publicaţie naţională şi patru ediţii regionale

Un moment deosebit în istoria ziarului a fost în anul 2007, atunci când Preafericitul Părinte Daniel a fost ales în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

După instalarea celui de-al şaselea patriarh al României, echipa ziarului avea să se extindă, prin înfiinţarea redacţiei de la Bucureşti şi prin mărirea numărului de reporteri, "Ziarul Lumina" devenind apoi în mod oficial cotidianul Patriarhiei Române şi parte integrantă din Centrul de Presă BASILICA.

Întrucât existau evenimente importante în toate mitropoliile, s-a impus necesitatea înfiinţării unor ediţii regionale, care să ofere în plus ştiri din fiecare mitropolie a Patriarhiei Române. Astfel, la 2 februarie 2009 a început să apară Ediţia de Moldova, pe 9 aprilie 2010 a apărut Ediţia de Transilvania, pe 14 august acelaşi an a început să apară Ediţia de Oltenia, iar apoi, pe 1 octombrie 2010, a fost lansată Ediţia de Banat.

"Asemenea oricărei instituţii media, "Ziarul Lumina" se află într-o permanentă căutare, pentru a surprinde, cu mijloace jurnalistice, nu doar statistic şi informativ, evenimentele, ci pentru a comunica tot mai mult frumuseţile Ortodoxiei şi pentru a transmite către societatea românească de astăzi speranţă şi încredere în săvârşirea binelui. Conlucrarea dintre Ediţia Naţională şi ediţiile regionale se desfăşoară după principiul vaselor comunicante, astfel încât toţi cititorii să poată cunoaşte şi să poată trăi împreună darurile de lumină din toate eparhiile Patriarhiei Române", a declarat părintele consilier Nicolae Dascălu, directorul general al publicaţiilor "Lumina" şi coordonatorul Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române. (continuarea, în Ziarul Lumina)