Sărbătoarea Înălțării Domnului la Mănăstirea Neamț

Arhiepiscopia Iaşilor

Sărbătoarea Înălțării Domnului la Mănăstirea Neamț

Peste 5.000 de pelerini au participat, ieri, la slujba hramului Mănăstirii Neamț. Așa cum este tradiția, Sfânta Liturghie este precedată de slujba Aghezmei mici, oficiată în fața Aghiazmatarului din afara mănăstirii.

Pelerinii și-au îndreptat pașii și în acest an către Mănăstirea Neamț, a cărei biserică, ridicată de Sfântul Voievod Ștefan cel Ma­re, și-a serbat hramul. Încă de la primele ore, oamenii au mers mai întâi în biserică, s-au închinat moaștelor Sfântului Ne­cu­noscut, dar și icoanelor de pe ca­tapeteasmă. Apoi, au așteptat să înceapă slujba de sfințire a a­pei celei mici din fața Aghiaz­ma­tarului, cu o arhitectură unică, circulară, aflat lângă așezarea mo­nahală. Soborul de ierarhi, format din Înalt Preasfințitul Pă­rin­te Teofan, Arhiepiscopul Iași­lor și Mitropolitul Moldovei și Bu­­covinei, IPS Pimen, Arhiepis­copul Sucevei și Rădăuților, PS Cor­neliu, Episcopul Hușilor, PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vi­car Patriarhal, ca delegat din par­tea PF Părinte Daniel, Pa­triarhul Bisericii Ortodoxe Ro­mâ­ne, PS Calinic Botoșăneanul, E­piscop-Vicar al Arhiepiscopiei Ia­șilor, și PS Emilian Loviș­tea­nul, Episcop-Vicar al Arhiepis­co­piei Râmnicului, a pornit de la stă­reția mănăstirii spre Aghiaz­matar, unde, pe o scenă special amenajată, a fost oficiată slujba sfințirii apei celei mici. Cei peste 5.000 de credincioși, tineri, bă­trâni sau copii, au umplut parca­rea de la intrarea în incinta mă­năstirii, rostind, alături de preoți și cântăreți, rugăciunile și cântă­rile specifice. Pe scena din fața Aghiazmatarului, doi preoți au ținut pe brațe icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

„Dacă vom lua această sfântă apă cu credință, ne vom sfinți sufletele“

Înalt Preasfințitul Părinte Pi­men a ținut un cuvânt de în­vă­țătură în care a vorbit despre fap­tele de milostenie pe care creș­tinii sunt chemați să le facă pentru a ședea de-a dreapta tro­nului ceresc, dar și despre cum pot oamenii să dobândească via­ța de sfințenie. „În primul rând ne sfințim viața prin împăr­tă­șirea cu Trupul Mântuitorului Hristos. Un alt mijloc de sfințire a vieții noastre este Agheazma. Avem atâta credință în această lucrare de sfințire a vieții noastre de către Dumnezeu încât aler­găm la aceste mijloace cu multă râvnă. Știm că, dacă vom lua această sfântă apă cu credință, ne vom sfinți sufletele noastre. Fă­ră credință nu putem fi plă­cuți lui Dumnezeu. Credința în­seam­nă comuniunea noastră cu Dum­nezeu. Omul se poate apro­pia de Dumnezeu prin sfințirea vieții în fiecare zi“, a explicat Ar­hie­piscopul Sucevei și Rădău­ți­lor. Credincioșii au fost stropiți de către ierarhi și preoții slujitori cu Agheazmă, iar apoi, procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a

Maicii Domnului a conti­nuat spre incinta mănăstirii.

Tradiția participării la hramul Mănăstirii Neamț

Pe un podium special amenjajat lângă ctitoria Sfântului Voie­vod Ștefan cel Mare, Înalt Prea­sfințitul Părinte Teofan, alături de ceilalți ierarhi și de soborul de 35 de preoți și diaconi, a săvârșit Sfân­ta Liturghie. Și aici, pele­rinii au continuat să se roage pentru sufletele lor și ale celor ce s-au mutat din această lume. Unii au stat în picioare, alții s-au așezat în genunchi pe iarbă, iar alții s-au bucurat de priveliștea fru­moasă din cerdacurile ce înca­drează așezarea monahală. Săr­bă­toarea s-a bucurat de prezența mai multor persoane, clerici și mireni, care fie au viețuit în Mă­năstirea Neamț, fie s-au atașat de-a lungul timpului de aceste locuri binecuvântate de Dumne­zeu. O tradiție este ca la acest hram să participe profesorii, elevii și absolvenții Seminarului Te­o­logic Liceal Ortodox „Venia­min Costachi“ de la Mănăstirea Neamț. O parte dintre semina­riști s-au alăturat rugăciunilor din timpul Sfintei Liturghii, ofe­rind răspunsurile liturgice. În cadrul slujbei de hram, monahul Ma­carie Io­nes­cu de la Mănăsti­rea Neamț a fost hirotonit ierodiacon.

După Înviere, Hristos propovăduia împărăția cerurilor

După citirea Sfintei Evan­ghe­lii, Înalt Preasfințitul Părinte Teo­fan a adresat credincioșilor un cuvânt de folos duhovnicesc în care a amintit faptul că, după În­viere și înainte de Înălțare, Mân­tui­torul Hristos vorbea ucenicilor „cele despre împărăția lui Dum­ne­zeu“ (Fapte 1, 3). „Împă­ră­ția lui Dumnezeu este mesajul lăsat lumii de către Mântuitorul Hristos spre a fi dobândită de toți cei care se regăsesc în numele Lui. Împărăția lui Dumnezeu es­te primită în inima celui care se deschide pe sine spre slava Prea­sfintei Treimi. Mântuitorul Iisus repetă un cuvânt pe care l-a rostit înainte de patima și răstignirea sa: «Ioan a botezat cu apă, iar voi veți fi botezați cu Duhul Sfânt, nu mult după aceste zile» (Fap­te 1, 5). Astfel, Mântuitorul le făgăduiește ucenicilor că asu­pra lor se va pogorî Sfântul Duh. Împărăția cerurilor, cea dinlăuntrul nostru, nu se poate desă­vâr­și decât prin puterea Sfântului Duh. Mântuitorul începe misiunea Sa de la Iordan prin rosti­rea cuvintelor «Pocăiți-vă că s-a apropiat împărăția cerurilor». Iată că, înainte de Înălțare, Dom­nul Iisus spune că moartea și Învierea Sa s-au împlinit pentru ca în numele Lui pocăința spre iertarea păcatelor să se propovă­du­iască până la sfârșitul vea­curilor“, a explicat IPS Teofan.

Moment artistic al grupului de copii „Șezătoarea“

În timp ce soborul de ierarhi, preoți și diaconi s-a împărtășit, grupul de copii „Șezătoarea“ din localitatea Vânători - Neamț a o­ferit un scurt moment de cântece și poezii, dedicat Zilei Eroilor. „Ve­nim cu drag la această săr­bătoare de la Mănăstirea Neamț, mai ales pentru faptul că azi este Ziua Eroilor. Atunci când îi po­menim pe eroi este ca și cum ai face ceva pentru sufletul tău. Dum­nezeu ne-a ajutat să obți­nem foarte multe rezultate fru­moa­se. Sunt deosebit de emoțio­na­tă pentru faptul că Înalt Prea­sfințitul Părinte Teofan mi-a o­ferit o icoană cu Maica Dom­nu­lui“, a spus înv. Angelica Iațeșen, coordonatoarea grupului. După slujba de parastas pentru eroii neamului, oficiată de ierarhii prezenți, arhim. Benedict Sau­ciuc, starețul Mănăstirii Neamț, a mulțumit arhiereilor care au săvârșit Sfânta Liturghie pentru pre­zen­ță, remarcând faptul că la săr­bătoarea de ieri s-au comemorat înaintașii care de-a lungul vre­mii au luptat pentru apărarea și mărturisirea credinței, dar și pen­tru apărarea patriei. (Constantin CIOFU)