„Sărbătoarea luminii”, marcată la Iași prin Liturghie arhierească

23 Noiembrie 2020 15:25 Arhiepiscopia Iaşilor

Sâmbătă, de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași. Ierarhul a sfințit și un rând nou de antimise, acestea urmând a fi distribuite în parohiile din Arhiepiscopia Iașilor.

Sâmbătă, încă de la primele ore ale dimineții, credincioșii ieșeni s-au adunat la Catedrala mitropolitană pentru a se ruga la Sfânta Liturghie săvârșită de IPS Părinte Mitropolit Teofan. Înainte de slujbă, ierarhul a sfințit un rând nou de antimise, acestea urmând a fi distribuite în parohiile din Arhiepiscopia Iașilor.

Fost pilot în aviație, hirotesit ipodiacon

În cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a afirmat că Intrarea în biserică a Maicii Domnului este „o sărbătoare a luminii”.: „Sărbătoarea luminii este numită ziua aceasta, pentru că lumina Împărăției Cerurilor începe deja să strălucească pe pământ. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este așezată în templul cel sfânt, împlinind așteptarea neamurilor, așteptare arătată în dor, năzuință, tindere spre venirea unui Mântuitor care din nou să așeze lucrurile în situația lor firească, adică prezența lui Dumnezeu înlăuntrul oamenilor și prezența oamenilor în interiorul vieții lui Dumnezeu. Mare este taina împlinită în Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, iar această sfântă taină se prelungește și în viața creștinilor, în viața Bisericii, în viața lumii. Precum Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a fost rânduită să primească în mintea ei, în inima ei, în pântecele ei, pe Domnul Dumnezeu, în duh și în adevăr, același Dumnezeu se așază în mintea, în sufletul și în trupul omului care încearcă, prin mila Celui de Sus, să împlinească în viața sa pământeană, păstrând proporțiile, bineînțeles, aceeași taină care s-a împlinit cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu”.

Tot în cadrul slujbei de sâmbătă, IPS Părinte l-a hirotesit întru ipodiacon pe Gheorghe Fotie, fost pilot în aviație, actualmente student la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași.

Ultimele din categorie