Sărbătoarea Naşterii Domnului, la Catedrala mitropolitană din Iaşi

Arhiepiscopia Iaşilor

Sărbătoarea Naşterii Domnului, la Catedrala mitropolitană din Iaşi

În prima zi de Crăciun, la Catedrala mitropolitană din Iaşi, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Înalt Preasfinţitul Teofan, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. La această slujbă au participat peste 2.000 de credincioşi.

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit duminică, 25 decembrie, Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Iaşi. La această slujbă au participat peste 2.000 de credincioşi, o parte dintre ei împărtăşindu-se la final cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Din soborul de preoţi şi diaconi au mai făcut parte protos. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sanctus“ al Catedralei mitropolitane din Iaşi, dirijat de dr. Costel-Mirel Nechita. După citirea Sfintei Evanghelii, arhim. Dosoftei Şcheul a citit, din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Pastorala la sărbătoarea Naşterii Domnului a Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei. La finalul slujbei, IPS Părinte Mitropolit Teofan a remarcat că bucuria, veselia, entuziasmul lăuntric, lauda, cântarea şi slava sunt cele mai potrivite cuvinte care definesc ziua întrupării Fiului lui Dumnezeu. „Mântuitorul Hristos, Cea de-a doua persoană a Sfintei Treimi, primeşte astăzi (n.r. duminică, 25 decembrie) o nouă naştere din Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, adică din firea noastră umană, prin adumbrirea Duhului Sfânt. Naşterea din veci a Domnului Iisus, după spusele Sfinţilor Părinţi, continuă până în veşnicia veşniciilor. Un Crăciun nu poate exista dacă Hristos nu se naşte în sufletele oamenilor. Să ne ajute Dumnezeu ca bucuria pe care plenar sau ca o frântură am trăit-o astăzi (n.r. duminică, 25 decembrie) la Sfânta Liturghie să fie o naştere continuă a noastră întru Dumnezeu“, a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Hirotonia întru preot a arhidiaconului Gabriel Nastasă

În cadrul Sfintei Liturghii, arhid. Gabriel Nastasă, asistent suplinitor la disciplina Muzică bisericească şi Ritual în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, a fost hirotonit preot slujitor pe seama parohiei „Înălţarea Domnului“ - CUG I din Iaşi, ce aparţine de Protopopiatul Iaşi 2. Pr. Gabriel Nastasă s-a născut pe 17 octombrie 1980 în Iaşi. Între anii 1987-1995 a urmat Şcoala Generală „Ştefan cel Mare“ - Cotnari din judeţul Iaşi, iar între anii 1995-1996 Şcoala de Cântăreţi bisericeşti de la Mănăstirea Neamţ. A urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox Liceal „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ (între anii 1996-2001), iar în anul 2005 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, specializarea Pastorală. În anul 2005 s-a înscris la cursurile de master, specializarea Biblică-Sistematică, a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, pe care le-a absolvit doi ani mai târziu. A fost hirotonit diacon pe 23 noiembrie 2005 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Între anii 2004-2008 a urmat Facultatea de Pedagogie Muzicală din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu“ - Iaşi, specializare - Dirijat cor academic. Pe 10 februarie 2008 a fost hirotesit arhidiacon de Patriarhul României. Din anul 2008, pr. Gabriel Nastasă este doctorand în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, la specializarea Muzică bisericească şi Ritual, sub îndrumarea pr. prof. dr. Nicu Moldoveanu, iar din 2007 este asistent suplinitor la disciplina „Muzică bisericească şi Ritual“ în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi.

Citește despre: