Sărbătoarea Schimbării la Faţă, ziua Muntelui Ceahlău
Mănăstirea „Schimbarea la Faţă“ de pe Muntele Ceahlău îi aşteaptă pe credincioşi să participe pe 6 august la hramul acestei aşezări monahale.
Mănăstirea „Schimbarea la Faţă“ de pe Muntele Ceahlău îi aşteaptă pe credincioşi să participe pe 6 august la hramul acestei aşezări monahale. Pentru primirea pelerinilor care vor urca pe culmile Ceahlăului este pregătită şi Direcţia de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău. Personalul administraţiei Parcului va fi prezent atât la porţile de acces în aria naturală protejată din Durău, Izvorul Muntelui şi Bicazu Ardelean, cât şi pe traseele turistice, oferind informaţii şi îndrumând participanţii la evenimentul religios. „În această activitate vom fi sprijiniţi de către jandarmii montani ai posturilor din Bicaz şi Ceahlău, precum şi de poliţiştii din cadrul Poliţiei Bicaz. Pelerinii sunt rugaţi să respecte instrucţiunile privind regulile de vizitare din Parcul Naţional Ceahlău, pentru a evita incidentele neplăcute. Cei care vor urca pe Masivul Ceahlău trebuie să fie echipaţi cu bocanci de munte sau ghete tip adidas, să transporte proviziile în rucsaci, să aibă haine de schimb şi pelerine de ploaie. Deplasarea se va face numai pe traseele indicate la porţile de intrare. Traseele vor fi parcurse în linişte şi nu se vor colecta exemplare din flora şi fauna parcului. Pe trasee nu vor fi abandonate ambalaje sau resturi alimentare, pentru colectarea şi transportul acestora spre punctele de colectare din afara parcului fiind puşi la dispoziţie saci purtând sigla Parcului Naţional Ceahlău. În caz de necesitate vor fi apelaţi membrii Serviciului Public Salvamont Neamţ, sunând la numărul de urgenţă 112“, a spus Cătălin Gavrilescu, directorul Direcţiei de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău.
Direcţia de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău poate oferi informaţii suplimentare la numerele de telefon: 0233.256.600 sau 0726.100.690. „Direcţia de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău doreşte ca toţi pelerinii să se bucure de sărbătoarea Muntelui Ceahlău, singurul munte cu hram din România şi al doilea din lumea ortodoxă, după Muntele Athos“, s-a exprimat Cătălin Gavrilescu. Din iniţiativa Consiliului Judeţean Neamţ, începând cu anul 2009, ziua de 6 august a fost declarată Ziua Porţilor Deschise. Astfel, cei care intră în Parcul Naţional Ceahlău în această zi sunt scutiţi de taxa de intrare. (C. Ciofu)