Sărbătoarea Sfântului Gheorghe Pelerinul în Parohia Hârțești

23 August 2019 10:59 Arhiepiscopia Iaşilor

Biserica din satul Hârțești este singura Biserică ce poartă Hramul Sfântul Gheorghe Pelerinul din Protopopiatul Piatra Neamț.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Parohiei „Sfinții Voievozi” Hârțești din protopopiatul Piatra Neamț i s-a adăugat un nou ocrotitor, pe Sfântul Gheorghe Pelerinul. Cinstirea Sfântului s-a concretizat anul acesta prin prima slujbă săvârșită în biserica ce îi va purta hramul.

Slujba Aghiasmei și a Vecerniei Mari unită cu Litia a fost săvârșită de un sobor de preoți și de un diacon, protia avându-o Părintele Protopop Valentin Tofan. Din sobor au mai făcut parte și Părintele Constantin Afrăsiloaia și Părintele Iulian Asandei, ambii foști parohi ai Parohiei Hârțești.

Prin acest moment festiv enoriașii parohiei au făcut cunoștință cu viața și minunile Sfântului Gheorghe Pelerinul, dar mai ales, s-au bucurat de rugăciunea înălțată de preoți și de cântările frumoase de la strană.

În cuvântul de învățătură, Părintele Protopop Valentin Tofan a făcut o aducere aminte a vieții Sfântului Gheorghe, menționând că acesta a fost căsătorit, a avut copii, dar totodată și dorul după Dumnezeu; dor care l-a făcut să Îl caute în Țara Sfântă și să simtă nevoia de a-L purta în inimă prin rugăciunea neîncetată. Părintele a mai vorbit și despre cum ar trebui să fie viața creștinului în general, dar și despre viața celor din parohie, punând accentul pe mulțumirea ce trebuie adusă în toată clipa lui Dumnezeu. Totodată, părintele protopop a făcut cunoscut că Biserica din satul Hârțești este singura Biserică ce poartă Hramul Sfântul Gheorghe Pelerinul din Protopopiatul Piatra Neamț, doar că acesta mai este cinsit și în Parohia „Sfântul Ioan Domnesc” din Piatra Neamț, în al cărui turn-clopotniță Sfântul a trăit 25 de ani, cât și la Mănăstirea Văratic, loc unde se află cinstitele sale moaște.

Construcția bisericii noi din Hârțești a fost începută în anul 2011, iar în momentul actual este ridicată, acoperită și tencuită interior.

(Pr. Paroh Tănăselea Cosmin Ioan)

Ultimele din categorie