Sărbătoarea Sfinților Sila, Paisie și Natan la Mănăstirea Sihăstria Putnei – PS Damaschin Dorneanul: „Ne-am închinat sfinților cinstindu-i ca părinți duhovnicești ai noștri, pentru că așa i-am simțit”

 

Credincioși din toată Bucovina s-au adunat astăzi, 16 mai 2018, la biserica cea mare a Mănăstirii Sihăstria Putnei, cu hramul „Izvorul Tămăduirii și Sfântul Serafim de Sarov”. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, dimpreună cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei, alături de ierarhi slujind un sobor de preoți și diaconi.

Cinstirea Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan, a început marți, 15 mai, cu Slujba Privegherii oficiată de PS Damaschin Dorneanul, credincioșii primind binecuvântarea de-a se închina la racla cu moaștele sfinților prăznuiți astăzi, participând totodată la Slujba Vecerniei unită cu Litia și a Utreniei. Miercuri dimineața, închinătorii au fost prezenți la Sfânta Liturghie oficiată de către ierarhii Bucovinei, dimpreună cu părinții călugări ai așezământului monahal. Din soborul slujitor au mai făcut parte părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna dar și părintele arhimandrit Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup format din părinții ostenitori ai mănăstirii și tineri teologi.

Ca o înviere a fost acea primăvară din 1990 când s-au descoperit în Poiana Sihăstriei sfintele moaște”

La momentul predicii, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a punctat câteva detalii din istoria așezământului, amintindu-le credincioșilor de părintele Sebastian Șcheuleac, primul stareț de după reînființarea mănăstirii: „Ca o înviere a fost acea primăvară din 1990, când s-au descoperit în Poiana Sihăstriei sfintele moaște ale Sfinților Preacuvioși Părinți Sila, Paisie și Natan, a căror pomenire o facem noi astăzi. Și dimpreună cu invocarea ajutorului lor, care sunt în ceata sfinților cuvioși de acum înainte, cred că este bine să ne aducem aminte și de chipul luminos al părintelui nostru Sebastian Șcheuleac, care s-a ostenit la începutul anilor 1990. Părintele Sebastian a supravegheat ca stareț lucrările de restaurare dimpreună cu părintele Nectarie, actualul stareț, cel care a scris în 1996, cu mâna, Tomosul de Sfințire a bisericii «Buna Vestire»”.

„Anii au trecut, aducându-vă aminte că ne-am închinat la moaștele sfinților cuvioși din totdeauna, acestea fiind așezate până anul trecut într-o raclă de lemn. Ne-am închinat lor cinstindu-i ca oameni sfinți, ca părinți duhovnicești ai noștri, pentru că așa i-am simțit. Ceea ce s-a petrecut anul trecut la canonizarea oficială a sfinților, a fost o rânduială bisericească binevenită, astfel încât și oamenii din afara Putnei să cunoască viața, nevoința, învățătura sfinților, cu toții bucurându-se de ocrotirea și mijlocirea lor. Să le cerem ajutorul, să ne închinăm la sfintele lor moaște, să cerem mijlocirea înaintea lui Dumnezeu, pentru că rugăciunile lor sunt cu mult mai puternice decât ale noastre, și mai bineprimite, pentru că viața lor de nevoință, viața lor de renunțare, viața lor de dragoste față de Dumnezeu a fost cu una cu totul deosebită.”

Mănăstirea Sihăstria Putnei - istorie veche şi nouă, deopotrivă.

Din chiar vremea Binecredinciosului Ştefan cel Mare şi Sfânt există o menţiune care vorbeşte despre momentul inaugural al vieţii de sihăstrie de aici. S-au aflat câțiva monahi, care au construit chilii, o bisericuţă de lemn, apoi o biserică mai mare de piatră, cu hramul „Buna Vestire”. Ultimii ani ai veacului al XVIII-lea aduce încetarea vremelnică a lucrării rugăciunii în aceste locuri, stăpânirea habsburgică instalată în 1775 în Bucovina închizând acest aşezământ, acesta transformându-se într-o ruină. În 1990 viaţa monahală se reia în vechea Sihăstrie şi, cu multă rugăciune, râvnă şi entuziasm tineresc, ruinele au fost transformate în biserici, chilii, ateliere. Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan s-au nevoit în veacul al XVIII-lea în Sihăstria Putnei, loc de liniște în care se retrăgeau monahii iubitori de mai multă rugăciune și nevoință. După mai bine de 200 de ani, la începutul Postului Mare din anul 1990, părintele Sebastian Șcheuleac de la Putna, retras pe locul fostului Schit, a văzut o lumină cerească deasupra pronaosului vechii biserici ruinate, lumină care a înconjurat biserica, apoi s-a făcut nevăzută. Pe 24 aprilie 1990, când s-a început refacerea Schitului, în pronaosul vechii biserici s-au descoperit mormintele celor trei Cuvioși: Sila, Paisie și Natan, în care se aflau osemintele lor, galbene ca ceara și răspândind bună-mireasmă. În anii ce au urmat numeroase vindecări minunate s-au săvârșit la racla cu moaștele Cuvioșilor.

De la același autor

Ultimele din categorie