Sărbătorile lunii februarie
A doua lună a anului cuprinde sărbători importante, dar totodată, se face și pomenirea unor sfinți de seamă ai Bisericii Ortodoxe.
În a doua zi a lunii februarie, Biserica prăznuiește „Întampinarea Domnului”. Luni, 3 februarie, Biserica face pomenirea celor care au luat parte la acest Praznic Împărătesc, Dreptul Simeon și Sfânta Proorociță Ana.
Sâmbătă, 8 februarie, îl cinstim pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat, iar două zile mai târziu, pe Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie.
La 17 februarie, Biserica face pomenirea Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron și a Sfinților Împărați Marcian și Pulheria.
Sfântul Sfințit Mucenic Policarp, Episcopul Smirnei, este pomenit la 23 februarie.
Luni, 24 februarie, Biserica face pomenire de întâia și a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Luna februarie se încheie cu pomenirea a doi sfinți străromâni. La 28 februarie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Cuvioși Ioan Casian Romanul și Gherman din Dobrogea. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat generalizarea cultului celor doi sfinți în anul 1992, cu data de prăznuire la 29 februarie, iar când nu sunt ani bisecți, la 28 februarie.
Din data de 9 februarie, în calendarul bisericesc începe perioada Triodului. Numită și perioada prepascală, Triodul precede perioada Penticostarului - cele opt săptămâni de la Paști până la Rusalii, și urmează perioadei celei mai lungi, a Octoihului. Este un interval de timp pentru pregătire, de pocăință pentru întâmpinarea celei mai mari sărbători creștine, Învierea Domnului. Zilele de miercuri și vineri din prima săptămână a Triodului sunt zile de harți, în care nu se postește. Astfel, în zilele de 12 și 14 februarie, Biserica a rânduit să fie permis consumul alimentelor și al mâncărurilor "de dulce".
(Sursa: reintregirea.ro)