În satul Bravicea a fost sfinţită o troiţă în memoria deportaţilor
În dimineaţa zilei de sâmbătă, 29 octombrie 2011, în satul Bravicea din raionul Călăraşi, a fost săvârşită prima slujbă de către preoţii oblăduiţi canonic de Patriarhia Română, după ocupaţia sovietică a Basarabiei.
A fost sfinţită o Sfântă Cruce ridicată de către familia creştinilor Vasile şi Larisa Harea şi de fii lor, în memoria zecilor de familii deportate de către autorităţile sovietice din vechiul sat românesc Bravicea, ctitorit după unele legende chiar de Voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt.
Serviciul divin a fost săvârşit de către PC Preot Sergiu Aga, consilierul cultural al Mitropoliei Basarabiei şi de către PC Preot Iurie Onofrei, parohul Bisericii „Sfântul Ierarh Varlaam” din or. Orhei, ce au făcut şi un parastas pentru cei decedaţi în lagărele şi închisorile din Siberia.
În cuvântul de învăţătură adresat creştinilor prezenţi, Părintele Consilier Sergiu Aga, a făcut o paralelă între izvorul aflat la câţiva metri de Troiţă, ce a fost sfinţit şi el cu prilejul acestei ocazii şi Sfânta Cruce – un izvor de Apă Vie din care trebuie să bea orice creştin dornic de mântuire. „ Sfânta Cruce este simbolul ce ne adună pe toţi cu braţele sale de oriunde, în numele Domnului Hristos şi ne ridică prin Jertfă Sa spre Împărăţia Cerurilor. Anume Jertfa de pe Cruce este aceea ce ne uneşte cu Dumnezeu, iar cele două segmente perpendiculare ale Crucii semnifică legătura umanităţii cu Divinitatea. Înaintaşii noştri, cei ce s-au jertfit pentru limba, tradiţia şi identitatea noastră românească, precum şi sutele de mii de români basarabeni deportaţi în Siberia de Gheaţă, au gustat din martiriul sfinţilor, făcându-şi loc în rândul celor aşezaţi în Împărăţia lui Dumnezeu. De aceea se cuvine să ne aducem aminte astăzi de ei, rugându-ne lui Dumnezeu să ne dea înţelepciunea, curajul înaintaşilor de odinioară” a mai spus părintele Sergiu Aga.
sursa: mitropoliabasarabiei.md