Schimbări în conducerea Bisericii Ortodoxe Ucraineană a Americii
Luna trecută, după cinci ani de mandat, Arhiepiscopul Ioan s-a retras din funcția de mitropolit al Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Canada.
S-a întors spre biserică, după o carieră eșuată ca și cântăreț, dar acum corzile vocale deteriorate l-au făcut pe Arhiepiscopul Ioan să renunțe la rolul său în conducerea unei baze a Ortodoxiei în Winnipeg.
Luna trecută, după cinci ani de mandat, Arhiepiscopul Ioan s-a retras din funcția de mitropolit al Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Canada. El va fi înlocuit de către Arhiepiscopul Iurii, episcop de Toronto și al Eparhiei Estice, care a fost ales de Sinod în Winnipeg, în luna iulie 2010.
Născut ca Ivan Stinka, în Buchanan, Sask., în nord-vestul Yorkton, fost profesor de școală publică, a aspirat la o poziție de star în lumea country-vestică, însă niciodată nu a nimerit timpul potrivit.
"N-am renunțat la catedră, puteam și așa să devin un cântăreț de muzică country, dar lucrul amuzant este că niciodată nu am ajuns în Nashville", a spus Arhiepiscopul Ioan, în vârstă de 75 de ani, care acum deține titlul de Mitropolit.
"Este ca și cum Domnul ar fi spus că nu mi se potrivea".
Mitropolitul Ioan din Winnipeg
Acesta și-a pierdut vocea în urmă cu doi ani, după o intervenție chirurgicală ce urmărea rezolvarea unui anevrism aortic.
Problemele de sănătate au impus deci părăsirea poziției pe care acesta o deținea, descriind plecarea ca pe una "forțată".
"Cand aveam întâlniri la care trebuia să particip, ma rugam sa nu mai fiu nevoit sa o fac", spune acesta în șoaptă în timpul unui interviu din biroul său, situat chiar pe strada Catedralei Mitropolitane Sfânta Treime, pe care trebuie să îl elibereze la sfârșitul lunii.
"Conform statutului, dacă există întâlniri, Arhiepiscopul trebuie să fie prezent".
Oficialii Bisericii au asigurat rapid că fostul Mitropolit nu a fost presat să demisioneze, ci s-a retras din cauza problemelor medicale.
"Starea sa de sănătate l-a forțat să părăsească biroul", spune Rev. Eugene Maximuk, director de comunicare al Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Canada.
Winnipegul este casa a aproximativ 1.200 de creștini ortodocși ucraineni, repartizați în 5 parohii, în total existând aproximativ 10.000 de membri în Canada.
Arhiepiscopul Iurii preia funcția de Mitropolit, fiind relativ tânăr, la vârsta de 59 de ani, având deja 22 de ani de slujire ca episcop. Anterior profesor și dirijor de muzică corală în orașul său natal din Hamilton, el spune că experiența de a citi mai multe linii muzicale în cadrul unui cor îl va ajuta în noul său rol.
"Asta te ajută să analizezi situația și să fii atent la toate micile detalii pe care nu le-ai putea observa în mod obișnuit", a spus Arhiepiscopul Iurii, născut cu numele de George Kalisciuk, și care timp de 4 ani înainte de hirotonia sa din 1988 a condus și înregistrat 35 de concerte corale ucrainene.
"Sunt lucruri mărunte care îți țin trează atenția", spune el într-un interviu telefonic din biroul său din Toronto.
Prioritatea sa imediată după preluarea mandatului, în luna noiembrie, este de a cerceta fezabilitatea înființării unei mici mănăstiri în Canada, probabil în sudul Ontario.
"O caracteristică a Ortodoxiei este viața monahală. În trecut am încercat să înființăm o mânăstire. Sinodul și-a arătat din nou intenția".
Ambii arhiepiscopi sunt de acord că problema cea mai critică în misiunea lor este să îi aibă în atenție pe membrii care s-au îndepărtat de rădăcinile lor Ortodoxe Ucrainene.
"Numărul membrilor a scăzut. Ne-ar plăcea să crească", spune Arhiepiscopul Iurii.
"Trebuie să facem mai multă muncă de misionarism iar preoții trebuie să aibă contacte cu populația și să încerce să adune mai multe persoane implicate. Toți trebuie să fim misionari în felul nostru și să încercăm să fim primitori".
Din perspectiva Mitropolitului care își încetează activitatea, trebuie să se treacă dincolo de limba ucraineană și să se asume o identitate mult mai neutră.
"Am fost destul de ferm în menținerea limbii. Acum, trebuie să ne deschidem“, spune Arhiepiscopul Ioan, care reflecta cu privire la modificările din biserică din timpul domniei sale, din cei 37 ani de preoție, dintre care 22 ca episcop.
"Există unii care se plâng: de ce ortodocși ucraineni? Ar trebui să fim doar ortodocși", a adăugat el, dând glas opiniilor divergente din cadrul bisericii.
"Cred ca ar fi bine (să ne schimbăm numele), fiindcă toate au importanță".
Pentru Arhiepiscopul Iurii, în ce privește rolul Mitropolitului, trebuie ca acesta să aibă grijă de turma sa, de măsura și importanța credinței în Dumnezeu.
"Trăim într-o epocă foarte materialistă, avem o mulțime de oportunități și putem uita că mai există și o lume duhovnicească, doar că prima are un sfârșit iar lumea duhovnicească va continua", spune el.
"Veți avea o vedere distorsionată a realității, dacă Îl lăsați pe Dumnezeu în afara ei".