„Scopul vieţii creştine nu este dobândirea unui trai decent şi civilizat”

Arhiepiscopia Iaşilor

„Scopul vieţii creştine nu este dobândirea unui trai decent şi civilizat”

În Mănăstirea Agapia din judeţul Neamţ, bucuria şi rugăciunea au vibrat vineri, 20 iulie, mai intens ca de obicei. După 370 de ani de la sfinţirea temeliei bisericii ctitorite de hatmanul Gavriil şi după 150 de ani de la sfinţirea picturii realizate de Nicolae Grigorescu, Mănăstirea Agapia a primit, prin resfinţire, un nou veşmânt de har.

Slujba de resfinţire a bisericii mari a Mănăstirii Agapia - care, în ultimii 15 ani, a fost înnoită, atât prin lucrări de consolidare, cât şi de restaurare a picturii - a fost săvârşită de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un mare sobor de preoţi şi diaconi. Între preoţi s-au numărat profesori de teologie, stareţi ai mănăstirilor moldave, dar şi preoţi din parohii, legaţi sufleteşte de oaza duhovnicească de la Agapia.

După resfinţirea şi pecetluirea sfintei mese, a picturii grigoresciene, a cărei frumuseţe a fost scoasă din nou la iveală prin restaurare, soborul de ierarhi şi preoţi a ieşit pe scena împodobită măiestru de măicuţele mănăstirii, pentru a săvârşi Sfânta Liturghie.

Deşi pentru mulţi a fost o zi obişnuită de lucru, sute de credincioşi au umplut curtea Mănăstirii Agapia, împodobind împreună cu miile de flori de la balcoanele chiliilor o zi ce va rămâne de neuitat în istoria aşezământului.

„Scopul vieţii noastre este sfinţenia“

În cuvântul de învăţătură rostit după Sfânta Evanghelie, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a subliniat câteva aspecte legate de viaţa Sfântului Prooroc Ilie, care inspiră şi vor inspira, până la sfârşitul veacurilor, pe orice om care-şi doreşte să trăiască după adevăr şi după voia lui Dumnezeu. „Privim la icoana vieţii Marelui Prooroc Ilie şi înţelegem că scopul vieţii creştine nu este dobândirea unui trai decent şi civilizat. Înţelegem că, deşi importante, aceste lucruri nu trebuie să definească centrul vieţii noastre, ci că scopul vieţii noastre este sfinţenia, că datoria noastră este aceea de a deveni sfinţi ai lui Dumnezeu. Vedem la Sfântul Ilie o bătălie pentru adevăr, o cutremurătoare luptă pentru mărturisirea credinţei într-o societate idolatră. Mai vedem la Sfântul Ilie şi multă omenie şi dragoste faţă de semenii întristaţi, împresuraţi de foame ori sfâşiaţi de durerea pierderii unui copil. Sfântul Ilie este, aşadar, şi drept şi milostiv, pentru că mărturisirea lui Dumnezeu se împleteşte în viaţa oamenilor sfinţi cu bunătate şi milă faţă se semeni“, a spus IPS Teofan, arătând şi că „Sfântul Ilie este un învăţător al vieţii ce împleteşte rugăciunea cu activitatea, viaţa contemplativă cu viaţa activă“.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Ioachim, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a dat citire cuvântului trimis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu prilejul resfinţirii bisericii mari a Mănăstirii Agapia.

IPS Teofan a lăudat râvna sfântă a măicuţelor care au împodobit şi împodobesc cu rugăciune, cu osteneli duhovniceşti şi gospodăreşti frumoasa Mănăstire Agapia. Făcând un scurt istoric al înnoirilor desfăşurate la Agapia din anii 1993 până în prezent, IPS Teofan a evidenţiat rolul deosebit pe care l-a avut în această lucrare Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în vremea când era Arhipăstorul Moldovei şi Bucovinei. În încheiere, IPS Teofan a mulţumit autorităţilor şi credincioşilor pentru bucuria împreună-rugăciunii, îndemnând la păstrarea şi înmulţirea râvnei duhovniceşti.

Parastas pentru Nicolae Grigorescu şi pentru ctitorii mănăstirii

După Sfânta Liturghie a fost săvârşită slujba de pomenire a ctitorilor Mănăstirii Agapia şi a lui Nicolae Grigorescu, de la a cărui trecere la cele veşnice se împlinesc astăzi, 21 iulie, 105 ani.

Un alt moment de sărbătoare, petrecut vineri la Mănăstirea Agapia, l-a constituit lansarea albumului „Agapia în fotografie veche“, apărut la Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care reuneşte fotografii excepţionale, de la mijlocul secolului al XIX-lea până după mijlocul veacului al XX-lea, ce surprind frânturi din istoria mănăstirii. Volumul, îngrijit de monahia Maria Giosanu, a fost prezentat de domnul Cătălin Jeckel, directorul Editurii Doxologia.

Sărbătorile de la Agapia se încheie astăzi, 21 iulie, în ziua prăznuirii Sfinţilor Rafail şi Partenie de la Agapia Veche, când, începând cu ora 7:00, va avea loc o procesiune ce se va desfăşura de la Mănăstirea Agapia până la Schitul Agapia Veche, unde se va săvârşi Sfânta Liturghie. (N.P.)

Citește despre: