Scriitorul Grigore Ilisei a primit „Crucea Moldavă”
Sâmbătă, 24 noiembrie 2018, în Sala „Ştefan Procopiu” a Palatului Culturii din Iași, a avut loc evenimentul „Amiaza cărţilor junimiste”, prilejuit de lansarea trilogiei „Palimpseste regăsite” a autorului Grigore Ilisei. În cadrul evenimentului, scriitorul, care a împlinit pe 20 noiembrie 75 de ani, a primit distincția „Crucea Moldavă”, cea mai înaltă distincție pentru mireni a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Editura „Junimea” şi Revista „Scriptor” a organizat sâmbătă „Amiaza cărţilor junimiste”, eveniment în care scriitorul Grigorel Ilisei și-a lansat trilogia „Palimpseste regăsite”, din cadrul colecţiei „Epica”. Volumele prezentat publicului ieșean au fost „Pasaj de raţe sălbatice”, „Între linii” şi „Dincolo şi dincoace de linii”. Invitaţi speciali au fost Mihaela Grădinariu, Ioan Holban, Liviu Suhar, amfitrionul întâlnirii fiind Lucian Vasiliu.
În debutul momentului festiv, deopotrivă literar și omagial, părintele consilier Constantin Sturzu împreună cu părintele inspector Dumitru Boboc au conferit maestrului Grigore Ilisei, din partea Părintelui Mitropolit Teofan, cea mai înaltă distincție pentru mireni a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, „Crucea Moldavă”.
„Născut în ajun de Vovidenie, acum 75 de ani, în casa preotului Ilie Ilisei, primind la botez numele Sfântului Grigorie Bogoslovul, maestrul Grigorie Ilisei este recunoscut pentru implicarea sa în viața bisericească. Este la al doilea mandat ca deputat în Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Iașilor, colaborator constant al publicațiilor «Lumina ale Patriarhiei Române», are multe alte lucrări bineplăcute lui Dumnezeu pe care nu le putem evidenția aici, în doar câteva cuvinte”, a subliniat părintele Constantin Sturzu înainte de a da citire textul distincției „Crucea Moldavă”.
Maestrul Grigore Ilisei a mulțumit Părintelui Mitropolit Teofan pentru onoarea de a primi această distincție și și-a exprimat public recunoștința mai ales pentru momentele de „taifas duhovnicesc” de care s-a bucurat în întâlnirile cu Înalpreasfinția Sa. În finalul acestui moment de binecuvântare al întâlnirii, pr. Constantin Sturzu a mai adăugat: „Acum 5 ani am scris un poem, dedicat atingerii celor 70 de ani de viață ai maestrului Grigore Ilisei. Poemul este un acrostih și se intitulează „Spovedind limba română” întrucât evidențiază unul dintre darurile cu care a fost înzestrat domnia sa, un adevărat duhovnic al cuvintelor limbii române. Îngăduiți-mi să-l lecturez aici, să-l rostesc pentru prima dată într-un moment public: «Grele și smintitoare păcate/ rănesc azi limba română, mai ales cea/ iute la vorbit pe mes, sms, faceebook, oriunde/ găbuiesc consoane cei degrabă mâncători de vocale, oriunde/odăjdiile dulcelui grai sunt neguțătorite pe șorturile limbii engleze, oriunde/ răgușesc moderatorii de tocșouri ce prigonesc gramatica, oriunde/ efemerul e lăsat să nască molatice cugetări. // Ispitele acestea le mărturisim noi, cetitorii, ca/ la scaunul de spovadă, înaintea acestui condei/ iscat din molcoma rostire a rugătoarei strane/ să ne sgândărească dorul pentru „oleacă de taifas”, căci/ e o vreme - și acum este - să grăim pe șleau și fără înconjur:/ iată-ne spovăduitorul! Pre nume, Grigore Ilisei»”.
Scriitorul a primit și „Crucea Patriarhală”, în 2003
Grigore Ilisei, prozator şi publicist, s-a născut la 20 noiembrie 1943, la Văleni-Stânişoara, judeţul Suceava. A urmat cursurile Liceului „Nicu Gane” din Fălticeni (1957-1961), apoi cursurile Facultăţii de Filologie, secţia limba şi literatura română, a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, pe care a absolvit-o în 1966. În perioada 1966-1968 a fost redactor la Studioul de Radio Iaşi, apoi corespondent pentru Radio Bucureşti (1968-1972) şi redactor-şef adjunct la Radio Iaşi (1972-1983). A fost, de asemenea, redactor la revista „Convorbiri literare” (1983-1990), director al Studioului de Radio şi Televiziune Iaşi (1990-1994), director şi realizator de emisiuni la Studioul de Televiziune Iaşi (1994-1997). Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iaşi. A debutat publicistic în „Zori noi” din Suceava, în 1961, sub pseudonimul Grigore Spiru. Prima povestire - „Singurătate” - i-a apărut în revista „Cronica” în 1970. Editorial a debutat în anul 1972, la Editura Junimea, cu volumul de povestiri „Năvod pentru scrumbii albastre”. De-a lungul timpului a colaborat la „Cronica”, „Convorbiri literare”, „Ateneu”, „România literară”, „Tribuna”, „Contrapunct” ş.a.
A fost distins cu premiul pentru proză al Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi pentru romanul „Ceasul oprit” (1980), premiul pentru proză al revistei „Ateneu” pentru romanul „Pasaj de raţe sălbatice” (1996), premiul Salonului de Carte Românească, Iaşi, pentru cartea „Fălticeni-mon amour” (1996). A primit premiul de publicistică al Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România pentru jurnalul de călătorie „De la apa Iordanului la fiordurile norvegiene”. A fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural”, clasa a III-a (1979), precum şi cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler (2002). În 2003, Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist i-a acordat distincția „Crucea Patriarhală”.