Scrisoare de la Moş Nicolae pentru tinerii de dincolo de gratii
Parohia „Sfinţii Voievozi“ Săvineşti, Protopopiatul Roznov, a început luna trecută derularea programului social-educativ „Adu o carte care ţi-a schimbat viaţa pentru a o dărui unui tânăr ce poate trăi aceeaşi experienţă ca şi tine“. În urma acestei campanii, cu sprijinul şi implicarea mai multor preoţi şi credincioşi, au fost strânse aproape 500 de cărţi pentru tinerii aflaţi în detenţie la Penitenciarul Bacău. Proiectul s-a încheiat pe 6 decembrie 2011, când persoanele private de libertate cu vârste cuprinse între 16-21 de ani, din Penitenciarul Bacău, au primit câte o carte, însoţită de o scrisoare, şi daruri din partea lui Moş Nicolae. O parte din copii şi tineri au primit cărţile şi cadourile în biserica penitenciarului.
Tinerii din Penitenciarul Bacău au avut bucuria, în urmă cu o săptămână, de a primi daruri de la Sfântul Nicolae. Iniţiativa a aparţinut pr. Petru Munteanu, parohul de la Săvineşti II, Protopopiatul Roznov, care nu i-a uitat pe tinerii cu vârste cuprinse între 16-21 de ani din Penitenciarul Bacău. „Adu o carte care ţi-a schimbat viaţa pentru a o dărui unui tânăr ce poate trăi aceeaşi experienţă ca şi tine“ este proiectul în care s-au implicat preoţi, credincioşi, oameni de cultură, profesori sau persoane care lucrează în mass-media. Fiecare donator participant la proiect, pe lângă cartea pe care a donat-o, a scris şi câte o scrisoare din suflet tinerilor aflaţi în detenţie. În urma campaniei, au fost strânse 320 de cărţi şi pachete, care au fost dăruite copiilor şi tinerilor din Penitenciarul Bacău, la care s-au adăugat 170 de volume pentru biblioteca penitenciarului.
Biserica, locul în care deţinuţii sunt liberi
În după-amiaza zilei de 6 decembrie, iniţiatorul campaniei, pr. Petru Munteanu, alături de pr. Mihai Meraru de la parohia Dragomireşti, Protopopiatul Piatra Neamţ, de credincioşi din parohie şi de reporterul „Ziarului Lumina“, a ajuns la Penitenciarul Bacău. Fiind un spaţiu cu regim special, toate persoanele care au trecut poarta penitenciarului s-au conformat regulilor de aici. Grupul a fost întâmpinat de conducerea unităţii şi de pr. Octavian Balan, misionar de caritate în cadrul Penitenciarului Bacău. „În prezent intrăm în spaţiul de detenţie unde intră doar persoanele autorizate sau vizitatorii speciali“, explică pr. Octavian Balan.
În timp ce musafirii se îndreaptă spre biserica unităţii, însoţitorii le comunică angajaţilor care deschid poarta faptul că există aprobare pentru grupul de vizitatori, conform unui tabel completat la poarta penitenciarului.
Intrăm pe poartă, iar pr. Octavian Balan ne prezintă clădirile: „Aici sunt minorii, cei care au între 16 şi 18 ani, iar aici e secţia tinerilor cu vârste cuprinse între 18-21 de ani“.
Ne îndreptăm către Paraclisul cu hramurile „Izvorul Tămăduirii“ şi „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“. La fel ca celelalte clădiri, sfântul lăcaş este înconjurat cu sârmă ghimpată. Părintele Octavian ne aminteşte faptul că Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt ocrotitorii întregului sistem penitenciar românesc. Biserica din incinta unităţii a fost amenajată într-un fost garaj între anii 2001-2003 prin contribuţia cadrelor din penitenciar. În interior, paraclisul este pictat şi dotat cu toate cele necesare desfăşurării sfintelor slujbe. „Paraclisul acesta este locul unde au acces toate persoanele private de libertate. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, spunea, în una din vizitele Preasfinţiei Sale, că «în biserica penitenciarului deţinuţii sunt liberi». Sfintele slujbe se desfăşoară cu ajutorul unui cântăreţ angajat al Protopopiatului Bacău, care se implică în activităţile bisericii. Avem şi persoane private de libertate care cunosc rânduielile slujbelor şi ne mai ajută, cântând împreună cu dascălul nostru. În duminici şi sărbători se oficiază Sfânta Liturghie, iar în cursul săptămânii au loc activităţi moral-religioase, discuţii libere, consiliere, spovedanie. Persoanele private de libertate se pot întâlni în biserică în funcţie de regimul de executare a pedepsei. Femeile nu se pot întâlni cu bărbaţii, iar minorii cu vârste până în 18 ani nu se pot vedea cu cei trecuţi de majorat“, a explicat pr. Octavian Balan.
„Pentru că aţi fost cuminţi, Moş Nicolae s-a gândit şi la voi“
Ajunşi în biserică, i-am aşteptat pe câţiva dintre cei aflaţi în detenţie. Rând pe rând, copiii şi tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 21 de ani au intrat în sfântul lăcaş. Şi-au făcut sfânta cruce şi s-au aşezat pe băncile din lemn cu faţa spre sfântul altar. „Vă rog să vă aşezaţi pe bănci doar pe partea stângă. Aţi adus felicitările pentru musafiri sau aţi uitat?“, spune unul dintre angajaţi.
Pentru început, tinerii au ascultat un scurt cuvânt al părintelui misionar Octavian Balan: „Pentru că aţi fost cuminţi, Moş Nicolae s-a gândit şi la voi. Părintele Petru Munteanu de la Săvineşti şi un grup de credincioşi au dorit să vă aducă un dar în această zi în care îl sărbătorim pe Sfântul Nicolae. Moş Nicolae a avut grijă şi a lăsat nişte daruri la Săvineşti prin implicarea credincioşilor şi iată că acum au ajuns la voi“.
Părintele Petru Munteanu a explicat apoi tinerilor care este scopul campaniei pe care a iniţiat-o şi i-a încurajat. „Noi am auzit de voi de la angajaţii penitenciarului, care vă doresc binele. Ei, ca şi noi, ne-am dat seama că poate aţi ajuns aici pentru că nu aţi avut într-un moment greu al vieţii voastre pe cineva care să vă îndrume. Ne-am gândit ce cadou să vă oferim. Astfel, pe lângă darul de Sfântul Nicolae, ne-am gândit să vă dăruim un prieten bun, o carte sănătoasă, o carte bună. Ne-am bucura dacă v-aţi face timp să o lecturaţi. Cei care ştiu mai puţină carte, să roage un coleg să citească. Un prieten bun este un tovarăş bun. Noi, în această sărbătoare avem ca prieten bun pe Sfântul Nicolae“, a spus pr. Petru Munteanu, care şi-a exprimat nădejdea că toţi cei care au primit o carte de la Sfântul Nicolae o vor citi şi vor medita la conţinutul acesteia.
Îndemn pentru păstrarea credinţei
„Ne-am bucura ca după ce veţi ieşi din detenţie să aveţi ca prieten cartea pe care v-au trimis-o credincioşii. Cred că alături de voi sunt şi părinţii voştri. Pe unii dintre ei i-am cunoscut în biserica noastră. Cu lacrimi în ochi, ei participau la încercarea la care aţi ajuns. Vă dorim să păstraţi în sufletul vostru rugăciunea şi flacăra credinţei prin părintele Octavian care vă păstoreşte. Ne-am bucura să ascultaţi de personalul care vă supraveghează. În spatele uniformei lor există o credinţă şi un suflet cald. Vă dorim o lectură frumoasă, să găsiţi un prieten bun în cărţile pe care o să le primiţi. M-aş bucura ca atunci când veţi deschide cartea să citiţi şi o scrisoare. Cei care v-au dăruit pachetele şi cărţile sunt oameni diferiţi, din diferite categorii sociale. Ei v-au trimis o scrisoare de suflet care cuprinde un sfat, un îndemn, o dorinţă de bine. Vă rugăm să o citiţi şi să meditaţi asupra ei. Nădăjduim să ne putem întâlni şi după ce veţi ieşi din perioada asta grea. Să aveţi drumul credinţei, pentru că, dacă avem credinţă în Dumnezeu, primim şi binecuvântare de la El“, a îndemnat pr. Petru Munteanu.
La rândul său, Gianina Ştefan, director adjunct reintegrare socială în cadrul Penitenciarului Bacău, a mulţumit în numele tinerilor pentru darurile oferite. „Mulţumim că v-aţi gândit la aceşti copii. Nu multă lume se gândeşte la ei. Indiferent de ceea ce au făcut, ei rămân copii şi au suflet de copil. Ei se bucură de suportul nostru, dar, din păcate, după ce ies de aici, de cele mai multe ori nu au suport. Fiecare dintre ei are o poveste tristă. S-a pomenit aici de părinţi. Sunt unii dintre ei care nu au această bucurie, nu cunosc ce înseamnă mângâierea unui părinte. Sper ca atunci când vor ieşi de aici să aibă înţelepciunea să se îndrepte către cei care le vor binele. O parte dintre cei care vă vor binele sunt aici. Vă mulţumim foarte mult pentru că v-aţi gândit la ei“, a mărturisit Gianina Ştefan.
„Primeam cadouri şi când eram acasă“
Copiii şi tinerii prezenţi în biserică au primit fiecare câte o carte şi un dar de la Sfântul Nicolae. Ei au fost bucuroşi, şi-au amintit de vremea copilăriei când venea Moş Nicolae.
Robert: „Pentru mine acest dar din partea Sfântului Nicolae este o mare bucurie. M-am înveselit, şi astfel simţim şi noi spiritul sărbătorilor. Cu ajutorul lui Dumnezeu, atunci când vom ieşi, nu vom mai face ceea ce am făcut. Nu m-am aşteptat ca Moş Nicolae să vină la mine. Mă aflu aici din luna februarie şi mai am de stat un an şi patru luni. Din când în când, părinţii mă vizitează“.
Cristinel: „Darul pe care l-am primit de la cei care s-au gândit la noi este o faptă bună“.
Suraşu: „Suntem foarte mulţumiţi de ceea ce am primit. Aşa am uitat un pic de locul în care ne aflăm şi ne-am simţit ca acasă. Îmi aduc aminte când eram acasă şi primeam cadouri. Chiar dacă eram mari şi ştiam că părinţii erau cei care ne puneau daruri lângă cizmuliţe din partea Sfântului Nicolae, tot ne bucuram. Sunt la penitenciar de nouă luni şi va trebui să mai stau un an şi două luni. În detenţie, într-un fel este rău, în alt fel este bine că poate ne intră şi nouă la cap să nu mai facem fapte rele“.
Cătălin: „Ceea ce am primit este un cadou foarte frumos. Îmi pare bine că am ajuns din nou la biserica penitenciarului. Aici venim să facem activităţi alături de părintele. În biserică mă simt întotdeauna mai bine pentru că învăţ lucruri bune“.
„În temniţă am fost şi aţi venit la Mine“
Părintele misionar Octavian Balan a mulţumit în final celor care s-au gândit la copiii şi tinerii din Penitenciarul Bacău. „Mulţumim părintelui Petru Munteanu pentru că s-a gândit la voi şi a împlinit cuvântul Mântuitorului «în temniţă am fost şi aţi venit la Mine». Cu siguranţă, la Judecata de Apoi, Dumnezeu va da un răspuns bun pentru cei care s-au gândit la voi. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să dea celor care s-au gândit la voi sănătate şi spor în ceea ce fac, pentru a împărţi daruri şi altor persoane lipsite de libertate“, a spus pr. Octavian Balan.
După cum ne-a relatat pr. Petru Munteanu, proiectul implementat în Penitenciarul Bacău a fost posibil prin sprijinul acordat de pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ, şi de pr. Mihai Meraru, având colaborarea conducerii şi angajaţilor Penitenciarului Bacău. Au mai fost alături 1 TV Piatra Neamţ, TVM Piatra Neamţ şi ziarul „Realitatea Media“ din Piatra Neamţ.