"Scrisoarea de dragoste a lui Dumnezeu către oameni" – Concurs de Noul Testament
Motto: „Fără citirea Sfintei Scripturi, mântuirea omului este îndoielnică.” Sfântul Ioan Gură de Aur
Aproape de necrezut! Se pare că, după cum spun unele sondaje, doar trei persoane din o sută au citit integral Noul Testament în România. Dacă ne gândim la tineri, este evident că, procentul este mult mai mic.
Acest lucru îmi dă de gândit. O carte care poate fi citită în aproximativ 14 ore, o carte despre care vorbește toată lumea, este citită de atât de puțini oameni...! De ce? Ce stă împotriva cunoașterii, citirii Cuvântului lui Dumnezeu? Se știe că, fără cunoașterea textelor din Noul Testament este imposibilă înțelegerea marilor opere ale literaturii române și universale. Thomass Mann, Dostoevski, Tolstoi, Shakespeare, Sadoveanu, Preda, Arghezi, Minulescu, Creangă – toți trimit la texte din Evanghelii. Marii scriitori, s-au inspirat și apoi au folosit idei și texte din Scriptură. Ce să mai zic de pictură?! Michelangelo, Rafael, Veronese, Da Vinci, Dürer, Rubens – cu toții s-au inspirat din Noul Testament pentru creațiile lor.
Noul Testament este o carte purtătoare de Duh cu o putere aparte. Mulți din cei ce au descoperit-o nu au mai lăsat-o din mână. Aici afli răspuns la toate întrebările vieții, de aici ne luăm seva și puterea vieții. Citind-o învățăm să gândim evanghelic. Evangheliile constituie scrisoarea pe care Hristos, din iubire, a trimis-o oamenilor. Părintele Sofronie Saharov de la Essex spunea că: „Este esențial să citim Evanghelia, cu care nu se poate compara nicio altă carte. Apoi, viața noastră va fi construita pe Cuvântul lui Dumnezeu. Vom începe să gândim și să luam decizii în spiritul poruncilor divine. Cât este de frumos, atunci când cineva începe să gândească asemenea Creatorului acestei lumi!”
Lectura ne împrietenește cu Cel despre Care se vorbește în carte.
Sâmbătă, 12 decembrie a.c., la Muzeul Unirii din Iași a avut loc etapa finală a concursului de Noul Testament: „Scrisoarea de dragoste a lui Dumnezeu către oameni”. Tema primei ediții a fost: Nașterea și Botezul Domnului în Noul Testament. Participanții, venind din filialele ATOR Iași, Costești, Târgu Frumos, Pașcani, Hârlău și Grupurile de tineri de la Parohiile Sfântul Mina - Iași, Moreni, au fost grupați după vârstă în două categorii: 14-18 ani și 19-24 ani. În urma întrebărilor, câștigătorii premiilor I au fost: Ana Maria Moldovan de la ATOR Târgu Frumos și Răzvan Zaharia din Parohia Sfântul Mina.
Juriul a fost alcătuit dintr-o comisie cu trei membri: Pr. dr. Cezar Hârlăoanu, Pr. dr. Nathanael Neacșu și Pr. dr. Roger Coresciuc. Câștigătorii au primit diplome, premii în bani și cărți. Mulțumim tuturor celor care au sprijinit și au făcut posibilă organizarea acestui concurs!
Gândul nostru, al organizatorilor, este acela, de a-i încuraja pe tineri să descopere bogăția și puterea textelor scripturistice. Nădăjduim că ne vom îndrăgosti cu toții de cuvintele vieții veșnice, cuvintele care izvorăsc sens, viață și mântuire pentru tot creștinul care dorește să-L cunoască cu adevărat pe Hristos-Dumnezeu. (Andrei Grosu, ATOR Iași)