Scrisoarea unei refugiate din Ucraina către români: „Susținerea voastră vindecă inimile noastre rănite!”

20 Ianuarie 2023 14:54 Social

Scrisoarea face parte din seria de mărturii exprimate de refugiații ucraineni, participanți la activitățile organizate în cadrul proiectului UKRAINE CRISIS RESPONSE, derulat de Fundația Providența în parteneriat cu Fundația World Vision România.

„În martie 2022, în urma declanșării războiului din Ucraina, eram debusolată, nu știam unde să merg, ce să fac, însă înțelegeam că pentru mine și fiica mea este periculos să mai rămân acasă. Astfel, am decis să plecăm din Herson și am ajuns la Iași, cerând protecție României.

Despre această țară nu știam multe, ca să nu spun că nu cunoșteam aproape nimic. Aflasem cândva despre Castelul Peleș și că aveți mulți urși. Așadar, din aprilie 2022, locuim cu familia în această minunată țară. Aici m-a surprins deschiderea oamenilor, căldura și dorința de a ajuta refugiații ucraineni. La Iași se pune un accent deosebit pe instituția familiei și valoarea ei, iar mamele și copiii sunt susținuți în mod special. Am observat că România este la fel de bogată în resurse naturale precum Ucraina. Aveți munți, râuri și păduri, probabil și din acest motiv îmi este mai ușor să mă aflu aici, decât mi-ar fi fost în oricare altă țară din Europa. De la Iași la Herson sunt doar 580 de km.

Apreciem sprijinul material, însă în această perioadă dificilă suportul moral și psihologic este mult mai important pentru noi. Susținerea românilor vindecă inimile noastre rănite! Mulțumim tuturor voluntarilor, organizațiilor neguvernamentale și instituțiilor pentru munca imensă și ajutorul acordat. Dumnezeu să păzească România!

Cu dragoste, Maria,

19.01.2023,

Iași, Fundația Providența”.

Scrisoarea face parte din seria de mărturii exprimate de refugiații ucraineni, participanți la activitățile organizate în cadrul proiectului UKRAINE CRISIS RESPONSE, derulat de Fundația Providența în parteneriat cu Fundația World Vision România. Proiectul este dedicat unui număr de 300 de copii și părinți, dintre care 180 refugiați din Ucraina, iar 120 din comunitatea locală. În intervalul noiembrie 2022-ianuarie 2023, cei 300 de beneficiari participă la activități de consiliere, susținere psihologică și recreațională la Iași și Constanța. 40 de specialiști din diferite domenii desfășoară zilnic ateliere de consiliere și sprijin pentru cei aflați în refugiu sau în alte situații defavorizate, pentru a răspunde nevoilor complexe sociale, emoționale și educaționale.

Proiectul UKRAINE CRISIS RESPONSE este implementat de Fundația Providența, operă socială și medicală înființată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Arhiepiscopia Iașilor.

Ultimele din categorie