Seară duhovnicească și catehetică la Negreşti

Educaţie

Seară duhovnicească și catehetică la Negreşti

    • Seară duhovnicească și catehetică la Negreşti
      Seară duhovnicească și catehetică la Negreşti

      Seară duhovnicească și catehetică la Negreşti

    • Seară duhovnicească și catehetică la Negreşti
      Seară duhovnicească și catehetică la Negreşti

      Seară duhovnicească și catehetică la Negreşti

Duminică, 14 decembrie 2014,  la sala de activităţi culturale a Căminului din localitatea Negreşti, judeţul Neamţ, parohiile Negreşti 1 şi 2 au organizat o conferinţă pusă sub semnul anului omagial închinat Sfintei Spovedaniei şi Sfintei Împărtăşanii- 2014, precum şi comemorării Sfinţilor Martiri Brâncoveni de la a căror martiriu s-au împlinit anul trecut 300 de ani (1714-2014).

O bucurie deosebită a reprezentat-o prezența la întâlnire a părintelui Ionuţ Lupei, care a răspuns cu mult drag invitaţiei parohiei Negrești, fiind însoţit şi de câţiva credincioşi şi membri ai consiliului parohial de la parohia Poiana. Deschiderea  a aparţinut părintelui Ionuţ, care a prezentat tema  „Sfânta Împărtăşanie- medicamentul nemuririi”.  După prezentarea referatului a fost proiectat un material realizat în power-point de părintele Leonte Lehaci de la parohia Negrești 1, cu întrebări şi răspunsuri despre Sfânta Împărtăşanie: definiţie, instituire, cadrul liturgic al săvârşirii şi al împărtăşirii, săvârşitori, pregătirea şi frecvenţa împărtăşirii credincioşilor, etc.

Al doilea referat,  „ Sfânta Împărtăşanie- hrană şi izvor de binecuvântare pentru copii  (importanţa împărtăşirii copiilor)” a fost susţinut de preotul Vasile Solomon de la parohia Negreşti 2.  În  paralel au fost proiectate imagini cu copii în momentul împărtăşirii.  Al treilea referat al întâlnirii,  „Sfântul Constantin Brâncoveanu – model pentru creştinii de azi” a fost prezentat de părintele Leonte Lehaci.  În paralel cu referatul a fost, de asemenea, proiectată sinteza referatului cu următoarele subtitluri:  „Viaţa Sf. Mucenic Constantin”, „Sf. Constantin – model de familist”, „Sf. Constantin – model de cârmuitor de ţară”, „Situaţia politică a Ţărilor Româneşti comparativ cu ţările vecine în timpul său”, „Sf. Constantin Brâncoveanu – mare ctitor de lăcaşuri sfinte şi mare ctitor de cultură” și „Despre sfârşitul martiric al Sfântului Constantin cu cei patru fii ai săi”.

 Partea a doua a conferinţei a cuprins o scenetă cu titlul „Povestea bradului de Crăciun”, susţinută de un grup de copii din clasa a III-a a Şcolii Gimnaziale „Dumitru Almaş” din Negreşti, sub coordonarea doamnei profesor de religie Anişoara Lehaci. Nu au lipsit nici colindele. Astfel, un grup de credincioşi de la parohia Negreşti 1, aflaţi sub conducerea doamnei profesor de muzică Elena Ciucanu, la care s-au alăturat şi cei trei preoţi, au susţinut un concert frumos de colinde. Tot cu această ocazie a fost tipărit  un pliant cu aspecte din viata Sfinţilor Martiri Brâncoveni, având ca sursă de studiu şi inspiraţie cartea „Viaţa Sfântului Martir Constantin-Vodă Brâncoveanu şi a celor împreună pătimitori cu dânsul”, tipărită la Editura Episcopiei Râmnicului în anul 2001, sub semnătura Preasfinţitului Gherasim Cristea, episcopul Râmnicului.

Materialele prezentate, atât prin expunere directă de către cei trei preoţi, cât şi prin mijloacele video şi audio folosite, au avut darul de a-i ajuta pe credincioşi să înţeleagă  mult mai bine informaţiile prezentate şi mesajul transmis, întregind dimensiunea catehetică a momentului. Prezenţa numeroasă, comparativ cu alte manifestări de acest gen, atmosfera primitoare din sala Căminului cultural, interesul şi atenţia deosebită manifestată de participanţi, bucuria colindelor prezentate, încununate de tradiţionalul „Mulţi ani trăiască” au contribuit de asemenea la reuşita acestei activităţi.  Sperăm ca pomenirea Sfinţilor Martiri Brâncoveni să ne ajute să descoperim dimensiunea martiriului şi a sacrificiului suprem pentru valori nepieritoare cum ar fi credinţa ortodoxă în care ne-am născut şi importanţa mântuirii sufletului, pentru care nu există nimic în  lumea aceasta de dat  în schimb. (Pr. Leonte Lehaci – parohia Negrești 1, Protopopiatul Piatra Neamț)

Citește despre: