Seară duhovnicească la Parohia Precista 2 din Piatra Neamț

Arhiepiscopia Iaşilor

Seară duhovnicească la Parohia Precista 2 din Piatra Neamț

    • lect. univ. Gheorghe Butuc
      Seară duhovnicească la Parohia Precista 2 din Piatra Neamț

      Seară duhovnicească la Parohia Precista 2 din Piatra Neamț

    • lect. univ. Gheorghe Butuc
      Seară duhovnicească la Parohia Precista 2 din Piatra Neamț

      Seară duhovnicească la Parohia Precista 2 din Piatra Neamț

Duminica trecută, în Parohia „Naşterea Maicii Domnului” – Precista II din orașul Piatra Neamț, a avut loc o seară duhovnicească în care lect. univ. Gheorghe Butuc, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Galaţi, a vorbit despre perioada Postului Mare ca perioadă de bucurie.

Evenimentul organizat de către Parohia „Naşterea Maicii Domnului” – Precista II în parteneriat cu biroul de misiune al Protopopiatului Piatra-Neamţ a debutat duminică seara, 10 martie, în biserica parohială cu o seară duhovnicească adresată credincioşilor pietreni cu titlul „Începe postul, începe Bucuria!”. Trebuie subliniat faptul că sosirea teologului Gheorghe Butuc în zona oraşului Piatra-Neamţ a devenit o prezenţă constantă în ultimii trei ani, înainte de începutul celor două perioade mari de post din Biserică Ortodoxă, cea a Naşterii Domnului şi cea a Postului Mare.

De această dată s-au oferit înţelesuri cu privire la valoarea postirii şi cum trebuie să fie aceasta. Credincioșii au fost îndemnați să conştientizeze că nu noi ţinem postul, ci postul ne ţine pe noi, în sensul că fiecare dintre noi ne adăugăm stării de postire pe care o ţin toţi membrii Bisericii în acelaşi timp. „Postul este un act de jertfire a noastră pe care îl săvârşim din dragoste faţă de Domnul Hristos Care este pentru noi şi prieten, frate şi împreună călător pe calea mântuirii noastre. El este pentru noi Mirele care doreşte să se logodească cu mireasa lui ce devine simbol al sufletului credinciosului creştin aflat în stare de postire. Postul este timpul în care Mirele s-a luat de la noi, iar următorii lui Hristos se pregătesc prin post, ce devine însetare şi înfometare după Hristos. Primirea Lui la finalul zilelor de post de luni până vineri în cadrul liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite, aduce starea de bucurie în sufletele noastre ca răspuns la dorul faţă de El, manifestat prin post. Astfel, începutul postului devine prilej de a trăi bucurii duhovniceşti care ne fac să simţim că trăirea Împărăţiei cerurilor se trăieşte aici prin prezenţa Domnului Hristos în noi ca stare de împărtăşire cu Trupul şi Sângele Său.”

Luni dimineață, 11 martie, bucuria întâlnirii prin cuvânt cu domnul profesor Gheorghe Butuc a continuat cu o prelegere susţinută în faţa unui grup de aproximativ 25 de preoţi ce aparţin administrativ de Protopopiatul Piatra-Neamţ, după ce în prealabil s-a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Precista II. O parte dintre aceştia fac parte dintr-un grup de rugăciune şi reflecţie teologică ce se întâlnesc constant o dată pe lună. Lucrarea prezentată intitulată „Cultul Bisericii răspuns la Sfânta Scriptură. Necesitatea citirii coerente şi continue a Scripturii în comunităţile parohiale” va fi una din temele ce vor fi susţinute la întâlnirile Cercurilor misionar- pastorale de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Iaşilor din acest an.

În prima parte a temei, s-a arătat importanţa pe care o acordau evreii Scripturilor Vechiului Testament. În toate întâlnirile, Domnul Hristos actualizează şi reinterpretează Scripturile cu scopul ca El să devină Scriptură. Astfel, Sfintele Scripturi devin a doua cale prin care Dumnezeu caută să vorbească omului după căderea lui Adam.

Apoi, s-a evidenţiat relaţia cultului liturgic cu Sfânta Scriptură. Cultul divin este dezvoltarea şi ecoul Scripturii. Acesta reprezintă cel mai bun mediu de citire şi înţelegere a Scripturilor. Prin urmare, creştinul ia din folosul împărtăşirii cu Hristos prin Sfintele Taine atât cât a luat şi din puterea cunoaşterii şi înţelegerii Cuvântului din Sfintele Scripturi.

Parohia este centrul dinamizator şi eficient al interesului pentru Cuvântul lui Dumnezeu. Ea este şcoala şi catedra continuă a Bisericii. Ea ne arată modul de a citi şi interpreta Sfânta Scriptură împreună, adică în comunitatea şi comuniunea creştinilor. Prietenia se realizează prin cunoaştere. Puterea Cuvântului vine din dobândirea înţelesului Lui. Ne adăugăm Adevărului în măsura în care cuprindem Adevărul.

În final, s-a concluzionat necesitatea susţinerii şi intensificării catehezei biblice la nivel parohial care reprezintă actualizarea Scripturii aici şi acum.

Astfel, slujitori şi credincioşi, în pragul începutului Postului Mare au primit din partea lect. Univ. Gheorghe Butuc o actualizare şi completare a foii de parcurs pe care e necesar să o avem în vedere pe parcursul călătoriei noastre pe calea postului, spre a dobândi un real folos în lucrarea mântuirii noastre pentru care îi suntem profund recunoscători. (Pr. Robert-Vasile Gavriloaie)

Citește despre: